Slobodno navalite!
 Getty Images/iStockphoto
hit namirnica

Mršavljenje, prevencija raka dojke i dijabetesa, suzbijanje nesanice..... Sad nam je jasno zašto Amerikanci ne mogu bez njega

Obiluje vitaminima i mineralima, zdravim masnoćama te mnogim drugim nutrijentima za kojima vapi vaše tijelo.

Mršavljenje, prevencija raka dojke, suzbijanje nesanice... Ukratko, maslac od kikirikija je pravi eliksir koji može dovesti do cijelog niza pozitivnih promjena u tijelu. Obiluje vitaminima i mineralima, zdravim masnoćama te mnogim drugim nutrijentima za kojima vapi vaše tijelo. Sve što trebate učiniti jest uživati u njemu (naravno umjereno) i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate. Ako vas još nismo uvjerili, pročitajte njegovih devet dobrobiti koje su znanstveno potkrijepljene


1. Smanjuje rizik za rak dojke

Prirodni proteini i prirodne masnoće prisutni u kikirikiju mogu značajno smanjiti rizik za razvoj raka dojke, pokazalo je istraživanje koje su proveli Zaklada za istraživanje raka dojke i američki Nacionalni institut za zdravlje. Svakodnevna konzumacija kikiriki maslaca ima pozitivne učinke na cijelo tijelo, a naročito na zdravlje grudi.


2. Pospješuje mršavljenje

Kikiriki maslac je neopravdano uklonjen iz svih mogućih dijeta jer se smatra da je to premasna namirnica. Naprotiv, on obiluje proteinima, vlaknima i brojnim nutrijentima te ne mijenja razinu šećera u krvi. Konzumacija 2 jušne žlice kikiriki maslaca 2 puta tjedno može potaknuti mršavljenje.


3. Smanjuje razinu stresa

Sadrži biljni sterol, koji se naziva beta-sitosterol i koji pomaže u normaliziranju razine hormona stresa kortizola u tijelu. Zdrave masnoće koje sadrži, antioksidansi, željezo, magnezij, kalcij i vitamin C pomažu u jačanju imuniteta. Pretvorite li ga u redovitu užinu brzo ćete primijetiti da ima i pozitivne učinke na vaše raspoloženje.


4. Pospješuje aktivnost mozga i poboljšava pamćenje

Vitamin E, cink, magnezij i niacin prisutni u kikirikiju pospješuju aktivnost mozga. Vitamin E je koristan i za poboljšanje pamćenja, naročito kod osoba starije životne dobi. Neka su istraživanja pokazala da pomaže čak i kod blažih oblika Alzheimerove bolesti.


5. Pomaže oporavku mišića nakon fizičkog napora

Odlična je namirnica za prije i nakon sportske aktivnosti. Masnoće i ugljikohidrati koje sadrži ispunit će vas energijom dovoljnom da izdržite cijeli trening. Obilje kalija, koji ima važnu ulogu u obnavljanju mišića, pomoći će da se oporavite nakon treninga. Štoviše, može vam pomoći i da izbjegnete bolove i grčeve u mišićima tijekom i nakon vježbanja.


6. Drži pod kontrolom krvni tlak

Ovo je još jedan od brojnih pozitivnih učinaka kalija - snižava krvni tlak, a u tome mu najbolje pomaže magnezij kojim kikiriki maslac također obiluje. Ako je to ono što vam je potrebno, odaberite varijantu kikiriki maslaca koja ne sadrži sol.


7. Smanjuje rizik od dijabetesa

Da - kikiriki maslac sadrži mnogo masnoća, ali nezasićenih masnoća koje su zdrave i poželjne. One mogu uravnotežiti razinu šećera u krvi i održati stabilnost inzulina. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard donijelo je zapanjujuće rezultate: žene koje su konzumirale maslac od kikirikija svakodnevno imale su 21 posto niži rizik za razvoj dijabetesa u odnosu na one koje ga uopće nisu konzumirale.


8. Olakšava uspavljivanje i omogućava čvršći san

Triptofani, amino kiseline prisutne u kikirikiju povećavaju razinu hormona melatonina (koji pospješuje uspavljivanje) i serotonina, takozvanog hormona sreće. Triptofani djeluju umirujuće, usporavaju procese u tijelu i čine san više okrepljujućim. To ne znači da morate pojesti tonu maslaca, nekoliko jušnih žlica tjedno trebale bi biti dovoljne za takav učinak.


9. Odličan za trudnice

Pokazalo se da konzumiranje maslaca od kikirikija u trudnoći ima pozitivne učinke na plod. Moguće je da povećava otpornost fetusa i pomaže u zaštiti od alergije na kikiriki još u maternici. Osim toga, nutrijenti prisutni u kikirikiju korisni su i za zdravlje majke.

Linker
17. travanj 2024 09:38