MRŠAVITI ZDRAVO

Važno je imati pozitivan pristup, zalagati se za uvođenje reda i gubitak kilograma shvatiti kao nagradu. Pogrešno je dijetu doživjeti kao kaznu za ono vrijeme u kojem nismo bili dobri...

Mršaviti zdravo

Siječanj je mjesec u kojem se u pravilu kreće s redukcijskim dijetama, no često se, radi što bržeg skidanja viška koji se nakupio tijekom blagdana, griješi, pa se organizam muči, a rezultati izostaju.

Splitska dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, iz Savjetovališta za nutricionizam “Olja”, ističe kako prije svega treba shvatiti da je dijeta uvođenje reda u prehranu.

- Važno je imati pozitivan pristup, zalagati se za uvođenje reda i gubitak kilograma shvatiti kao nagradu. Pogrešno je dijetu doživjeti kao kaznu za ono vrijeme u kojem nismo bili dobri – ističe Martinić.Uvođenje reda, kaže, počinje uzimanjem nutricionističkog otiska jer, napominje ona, ni dobra cipela ne može se napraviti bez otiska stopala.- Otisak podrazumijeva procjenu nutricionističkog statusa. To se obavlja kroz razgovor, u kojem klijent iznosi svoje prehrambene navike, a bitno je da stručna osoba prosudi zašto dolazi do odstupanja u tjelesnoj masi, je li razlog u pojačanom apetitu, pretjerivanju u jednoj vrsti namirnice ili nečem trećem.- U tome pomaže i analiza žive kapi krvi, kojom se utvrđuje je li osoba, primjerice, do tada pretjerivala u unosu bjelančevina, ima li manjak B vitamina... Prednost ovakve analize je u tome što je jeftina i što su rezultati, koji su smjernice za daljnje djelovanje, gotovi odmah – objašnjava splitska dijetetičarka.

Mršaviti zdravo

Linker
26. travanj 2024 15:37