Prije no što se odlučite za ovako nešto - razmislite dva put!
 Foto: iStock
Više štete, nego koristi

Možda je idealno vrijeme za ledenu dijetu, ali to baš i nije najmudrija odluka

30. svibanj 2018.
Konzumacija leda tjera tijelo da troši više kalorija budući da sve ono što je zamrznuto mora otopiti, odnosno dovesti do razine temperature tijela, tvrdi autor ledene dijete. No, ona ima i svojih loših strana.

Sigurno ste već čuli kako neke svjetske zvijezde u vrijeme pripreme za ljetne mjesece grickaju led pa ste se zapitali tko je tu lud (znamo, jer niste jedini). No, istini za volju upravo taj famozni led mnogi smatraju nadopunom nekad popularnog čišćenja tijela sladoledom te ga ističu kao vrlo pouzdanog saveznika u skidanju suvišnih kilograma. I ova je dijeta (gle čuda) kreirana u SAD-u.

Američki gastroenterolog osmislio je plan za mršavljenje koji je nazvao "ledena dijeta", a uključuje konzumiranje leda - i to gomile leda.

Dobro je u ovoj dijeti jedino to što vam konzumiranje jedne litre leda može pomoći da unesete u tijelo više vode nego što to inače činite.

Kreator dijete, dr. Brian Weiner, profesor medicine na Sveučilištu Rutgers, svojevremeno je objavio i besplatnu e-knjigu o ovoj dijeti. U njoj objašnjava kako konzumacija velikih količina leda tjera tijelo da troši više kalorija s obzirom na to da sve ono što je zamrznuto mora otopiti, odnosno dovesti do razine temperature tijela.

Dnevno 160 kalorija

Na web stranicama ledene dijete dr. Weiner tvrdi da konzumiranje jedne litre leda (što otprilike odgovara količini od četiri šalice) dovodi do trošenja čak 160 dodatnih kalorija. Ako to činite svaki dan, to znači gubitak od pola kilograma tjelesne težine mjesečno, a da pritom ne mijenjate prehrambene navike ili navike koje se odnose na tjelesnu aktivnost. Iako ovo grickanje leda možda može mnogima zvučati kao zgodan i jednostavan način za trošenje kalorija, to vjerojatno baš i nije najbolja ideja. Tako barem misli dr. Elisa Zied, autorica knjige Younger Next Week.

- Iako je moguće da na taj način izgubite nešto kilograma, vjerojatno ćete ih vratiti čim prestanete grickati led - tvrdi dr. Zied.

Jedina korist - više vode

Jedina pozitivna strana ove dijete, po mišljenu dr. Zied, jest to da vam konzumiranje jedne litre leda može pomoći da unesete u tijelo više vode nego inače. A to pak može spriječiti da se prejedete budući da mnogi ljudi osjećaj žeđi tumače kao glad.

Unatoč tome, puno bolji način da pokušate smršavjeti jest da namirnice niske nutritivne vrijednosti zamijenite namirnicama koje su bogate proteinima i vitaminima i drugim za organizam korisnim sastojcima. Ukratko, da se počnete hraniti zdravo.

Na taj način ne samo da ćete smršavjeti, nego ćete postignutu liniju uspjeti i sačuvati, a poboljšat ćete i svoje opće zdravstveno stanje, savjetuje dr. Zied.

Zubi na udaru

Vjerojatno brzo vraćanje kilograma nije jedini razlog zašto biste, iako vam možda zvuči privlačno, trebali preskočiti ledenu dijetu. Drugi razlog je to što bi mogla naštetiti vašim zubima.

- Grickanje leda može oštetiti caklinu i jezgru zuba te tako učiniti zube podložnijima kvarenju i razvoju karijesa - upozorava prof. Patricia Meredith s University of Iowa College of Dentistry te dodaje da led može oštetiti i ispune i zubne krune, a od niske temperature leda caklina se može i raspuknuti.


Uz sve navedeno, ne treba posebno isticati kako se ne treba uvijek povoditi za trendovima. To što je možda ova dijeta dobra za gubljenje suvišnih kilograma, ne znači da je i dovoljno dobar izgovor da uništite zube, prehladite crijeva i iscrpljujete tijelo. Stoga, razmislite dva put prije nego se odlučite na ovako nešto.

Teme
Linker
23. rujan 2021 12:47