Jedete li ga često
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
riznica zdravlja

Mnogima je mrzak, ali uključivanjem kelja u prehranu smanjit ćemo upalu u tijelu i dobiti prijeko potreban vitamin C

Svježi kelj dostupan uglavnom cijele godine, a sezona mu je na vrhuncu od kasne jeseni do početka proljeća pa ga možemo imati često na jelovniku.

Prehrambeni "snagator" iz porodice kupusnjača je kelj. Bogat je mineralima, posebno manganom, kalcijem, željezom i magnezijem. Izvrstan je izvor vitamina K i C (u 100 grama svježe biljke ima čak 120 miligrama vitamina C, što je manje-više dvostruki preporučeni unos), dobar izvor vitamina B skupine, sadrži vitamin A, bogat je flavonoidima kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin itd. U svemu imamo i malo sreće, jer je svježi kelj dostupan uglavnom cijele godine, a sezona mu je na vrhuncu od kasne jeseni do početka proljeća pa ga možemo imati često na jelovniku.


I kuhan obiluje vitaminom C

Poznato je preventivno djelovanje kelja protiv raka, antioksidativno djelovanje protiv slobodnih radikala, karotenoidi i vitamin A smanjuju rizik od razvoja sive mrene, a i pojačavaju rad imunosnog sustava. Treba istaknuti da vitamin A pomaže u borbi protiv virusnih infekcija, a važan je i za održavanje epitelnih i mukoznih tkiva u plućima i drugim dijelovima dišnog sustava za koja se smatra da su na udaru koronavirusa. I nakon kuhanja u kelju ostaje značajna količina vitamina C (u 100 grama ima 41 miligram ovog vitamina), pa ćemo uključivanjem kelja u prehranu, među ostalim, učiniti dobro za naše žile, za smanjenje upala i mogućnost pojave prehlada.

Osim toga, vitamin C poboljšava apsorpciju željeza te je važan i u sprečavanju slabokrvnosti. Kelj je bogat i prehrambenim vlaknima koja podržavaju ravnotežu crijevnih bakterija i reguliraju rad crijeva, pomažu u održavanju normalne razine kolesterola i šećera u krvi. Svježi kelj u kuhinjskom papiru i plastičnoj vrećici možete u hladnjaku čuvati nekoliko dana. Za dulje čuvanje ga zamrznite - kratko ga blanširajte, ohladite, ocijedite. Kada se osuši, narežite ga i zamrznite u vrećicama.

Linker
19. travanj 2024 13:48