Kod trudnica sa strogom vegetarijanskom prehranom (veganskom) može doći do nedostatka vitamina B12 i kalcija
 Getty Images
zdravlje

Mnoge trudnice slijede isključivo vegetarijansku ili vegansku prehranu, ali treba se ipak zapitati je li to baš potpuno zdravo?

Trudnoća zahtijeva zdravu prehranu koja osigurava odgovarajuću opskrbu energijom, proteinima, vitaminima i mineralima kako bi se zadovoljile potrebe majke i fetusa

Piše: Goranka Jelinčić


U nekim životnim fazama, kao što su trudnoća i dojenje, prehrana majke od presudne je važnosti za zdravlje majke i fetusa, posebno tijekom prvih deset tjedana gestacije.

Trudnoća zahtijeva zdravu prehranu koja osigurava odgovarajuću opskrbu energijom, proteinima, vitaminima i mineralima kako bi se zadovoljile potrebe majke i fetusa. Na taj je način trudnoća sama po sebi razdoblje u kojem majčinska prehrana i prehrambeni faktori imaju temeljnu ulogu kako za dobrobit majke tako i za razvoj i rast fetusa.


Prehrambeni deficit

Mnoga su istraživanja dokazala da se tijekom trudnoće povećavaju potrebe za određenim mikrohranjivim tvarima, posebno onima koji sudjeluju u staničnoj diobi, rastu i sintezi DNA (folat, vitamin B12, vitamin D, željezo i cink), razvoj mozga ploda (jod i omega 3 masne kiseline), te antioksidansi koji štite fetus od slobodnih radikala i mutacija DNA (vitamin A, vitamin C i vitamin E).

Prehrana trudnice mora osigurati optimalan rast i funkcionalno održavanje fetusa, placente i prilagodbu majčinog organizma.

To je stadij maksimalne prehrambene ranjivosti, te je adekvatna prehrana potrebna kako bi se spriječila pojava bolesti kod majke i djeteta, te osigurao optimalan rast djeteta i pospješio njegov psihomotorni i kognitivni razvoj.

Stoga se trudnicama posebno preporučuje konzumacija voća i povrća jer osiguravaju važne hranjive tvari koje preveniraju razvoj određenih bolesti i prehrambenih deficita.

U tom smislu, mnoge trudnice slijede isključivo vegetarijansku ili vegansku prehranu, ali treba se ipak zapitati je li to baš potpuno zdravo?

Naime, treba svakako imati na umu da vegetarijanski način prehrane ima niz nedostatka određenih hranjivih sastojaka.

Na primjer, unos kalcija, vitamina B12, riboflavina i joda može biti ispod preporučenog unosa, posebno za veganske trudnice. Isto tako, unos željeza i cinka može se ugroziti isključivanjem mesa i ribljih proizvoda iz prehrane.


Zdravlje majke i fetusa

Međutim, velik dio ovih zahtjeva može se riješiti dobro planiranom prehranom i unosom obogaćene hrane i dodataka, pri čemu vitaminski i mineralni dodaci postaju posebno važni u slučaju veganskih dijeta. Vegetarijanci su rizična skupina kada se govori o nedostatku vitamina D i kalcija.

Trudnica, koja slijedi strogu vegetarijansku prehranu, može imati prehrambene nedostatke koji mogu promijeniti zdravlje majke i fetusa.

Iako su istraživanja o unosu hranjivih tvari kod trudnica vegetarijanki još na početku, pokazalo se da ova skupina trudnica konzumira niže količine vitamina B12, vitamina C, kalcija, cinka i proteina te veće količine ugljikohidrata nego trudnice koje nisu vegetarijanke. Zbog većeg unosa ugljikohidrata, vrijedno je spomenuti slučaj vegetarijanskih trudnica s dijagnozom gestacijskog dijabetesa, čiji bi veći unos mogao postati problematičan.

Kod trudnica sa strogom vegetarijanskom prehranom (veganskom) može doći do nedostatka vitamina B12 i kalcija (zbog smanjenog unosa i poteškoća u njihovoj apsorpciji uzrokovanih prisustvom fitinske kiseline), kao i vitamina D.

Liječnici i nutricionisti se slažu da treba biti oprezan i svakako se savjetovati tijekom cijele trudnoće.

Linker
18. travanj 2024 03:56