Foto: iStock
Zdravi, jednostavni i jako fini

Mini fritaja od dimljenog lososa

Osim što ćete poslužiti jaja na malo drugačiji nači, ovim malim, ali slasnim jelom zadovoljit ćete čak i one koji su od blagdanskog doručka očekivali čitav slijed jela... Uz nju možete servirati salatu od mlade mrkve ili, pak, rotkvice i mladi luk, te umak od hrena. Kalorija: 179

1 žlica maslinovog ulja

¼ sitno sjeckanog luka

½ žličice soli i papra

200 g dimljenog lososa

6 većih jaja i 8 bjelanjaka

3 žlice manje masnog mlijeka

150 g naribanog masnog sira

Mladi luk ili šparoge

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na najjačoj temperaturi oko 5 minuta.
  2. Za to vrijeme zagrijte ulje u tavi, pa na njemu popirjajte luk. Dodajte sol, papar i losos narezan na trakice. Nakon minutu, maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
  3. Jaja, bjelanjke i sir stavite u zdjelu te sve zajedno laganim pokretima umutite u mlijeku.
  4. Nakon što posudice za pečenje namastite uljem, na dno svake stavite smjesu s lososom (¼ površine). Preostale ¾ zalijte smjesom s jajima, ali ne do vrha kako bi bilo dovoljno mjesta da smjesa može „rasti“ u pećnici.
  5. Smanjite temperaturu u pećnici na 220 stupnjeva i pecite fritaje oko 25 minuta. Jesu li pečene možete provjeriti čačkalicom (umetnite je u smjesu, ako je suha, fritaja je gotova).
  6. Ukrasite posipanim narezanim mladim lukom ili šparogama.
Linker
20. travanj 2024 21:23