Adobo piletina

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
super jednostavno

Meghan Markle ima sjajan prijedlog za ručak - njezin recept za piletinu na filipinski način će vas oduševiti

Ono što je ključno jest dobar omjer soja umaka, octa, crnog papra i šećera koji stvaraju nevjerojatno ljepljivu glazuru vrlo raskošnog okusa

Meghan Markle je jednom prilikom izjavila da voli kad se s obitelji i prijateljima okupi za stolom oko dobrog jela te da ima i odličan recept za takve prilike.

Tijekom godina smo saznali da Meghan Markle uživa u kuhanju, a nedavno je Express.co.uk objavio i njezin recept za mac'n'cheese. Sada je otkrila recept za još jedan svoj specijalitet, a to je jelo od piletine koje se kuha polako i idealno je za nedjeljne večere kad se svi okupe za stolom.

Još je 2012. Meghan izjavila da je velika pobornica nedjeljnih obiteljskih večera. Ideja okupljanja s prijateljima i obitelji uz dobro jelo pruža joj osjećaj mira i utjehe, objasnila je te dodala da za te nedjeljne objede voli pripremati jela koja se kuhaju polako, poput piletine na filipinski način.

image
FOTOGRAFIJE: BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

- To je tako jednostavno jelo za pripremu - pomiješate češnjak, soja umak, ocat i možda malo limunovog soka te ostavite piletinu da se krčka u tome sve dok meso ne počne otpadati s kosti - rekla je te dodala da ima prekrasan lonac od lijevanog željeza Le Creuset u kojem bi to mogla pripremati, ali da joj je ipak draže koristiti Crock Pot, odnosno aparat za sporo kuhanje.

- Stavite sve unutra i zaboravite na to, a zatim poslužite gotovo jelo uz smeđu rižu i salatu - rekla je za Today.

Piletina na filipinski način ili piletina Adobo je filipinsko nacionalno jelo i, kao što je to slučaj sa svim tradicionalnim jelima, postoji mnogo inačica tog recepta. No, ono što je ključno jest dobar omjer soja umaka, octa, crnog papra i šećera koji stvaraju nevjerojatno ljepljivu glazuru vrlo raskošnog okusa.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Sastojci:

  • 2 kg pilećih zabataka očišćenih od kosti i kože (ne možete ih zamijeniti pilećim prsima jer je potrebna masnoća da bi se umak pretvorio u glazuru)
  • 3/4 šalice soja sosa (višenamjenski ili light varijanta, ali nikako ne tamni soja sos)
  • 3/4 šalice bijelog octa: običan bijeli ocat ili ga možete zamijeniti jabučnim octom, rižinim vinom (sake) ili voćnim octom Sherry
  • 8 zgnječenih režnja češnjaka
  • 1 velika glavica luka sitno narezanog
  • 1 čajna žličica mljevenog crnog papra
  • 2 jušne žlice šećera: najbolji je smeđi, no možete upotrijebiti i bijeli
  • 2 lista lovora, svježa ili osušena
  • mladi luk, po želji za ukrašavanje

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u zdjelu i marinirajte 20 minuta.
  2. Izvadite piletinu i popržite je u vrućem loncu.
  3. Dodajte marinadu u lonac i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta - izgledat će vodenasto sve do zadnjih pet minuta kuhanja kada će se pretvoriti u sirup, odnosno glazuru.
  4. Za kraj pospite nasjeckanim mladim lukom i poslužite sa smeđom rižom i zdjelicom svježe zelene salate.

Meghan ovo jelo voli zaokružiti čašom omiljenog vina, a to je talijansko vino koje se zove Tignanello.

Linker
24. travanj 2024 22:52