SHUTTERSTOCK
Morate isprobati

Međuobrok nakon treninga je neophodan, a ovaj tost od tri sastojka može biti baš ono što tražite

Vodeći sportski nutricionisti savjetuju da pojedete međuobrok nakon treninga prije nego što ste uhvatite u koštac s većim obrokom kasnije

Ako redovito vježbate, sigurno ste se našli i situaciji da vam je teško odlučiti što jesti nakon treninga. Obično su u pitanju dva scenarija: ili nemate nikakvog apetita ili vam kruli u želucu. Bez obzira na to kako se osjećate, važno je jesti nakon tjelovježbe.

Vodeći sportski nutricionisti savjetuju da pojedete međuobrok odmah po završetku treninga i prije nego što ste uhvatite u koštac s većim obrokom. Što znači da jednostavan recept za tost od tri sastojka sa svježim sirom, pun pogodak.


Kako izgleda idealan međuobrok nakon treninga?

Prema Leslie Bonci, registriranoj dijetetičarki u Kansas City Chiefsu, jedenje međuobroka odmah nakon treninga i prije uživanja u velikom obroku, važan je korak u oporavku.

- Nakon vježbanja, preporučujem žitarice i mlijeko, jogurt i voće ili sir i krekere. Cilj je nakon treninga pojesti obrok veličine predjela. Pustite svoje tijelo da se opusti, a zatim pojedite pravi obrok kasnije - otkrila je Bonci.

Ona ističe da međuobrok treba biti uravnotežen i sadržavati dva ključna makronutrijenta: proteine i ugljikohidrate. Isto tako, kombinirajte ga s puno vode kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.


Zašto je tost od sira idealan međuobrok nakon vježbanja?

Na TikToku je jednostavan recept za tost od samo tri sastojka objavila Melissa Ben-Ishay (@bakedbymelissa). U tavu dodaje otprilike žlicu maslinovog ulja što je odličan oblik unosa omega-3 masnih kiselina. Zatim pažljivo stavlja krišku kruha, što je odlična doza ugljikohidrata. Potom provjerava da su sve strane pokrivene uljem te dodaje prstohvat soli i češnjaka u prahu. Nakon toga pušta kruh da se tostira s obje strane i prebacuje ga na tanjur.

Zatim dodaje najvažniji sastojak: nekoliko žlica svježeg sira te tako unosi važne proteine.

- Protein u svježem siru smatra se "potpunim" jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Da ne spominjemo činjenicu da je također izvrstan izvor vitamina B12, fosfora, kalcija i selena, uz sve ostalo - rekla je Leah Johnston, nutricionistica i registrirana dijetetičarka.

Johnston također napominje da je svježi sir idealan međuobrok nakon treninga.

- Zahvaljujući visokokvalitetnim proteinima, svježi sir također je idealan međuobrok za oporavak. Konzumacija odgovarajuće količine proteina nakon treninga ključna je za oporavak i popravak mišića - rekla nam je.

Ona ističe da jod u svježem siru podržava tjelesni metabolizam potičući otpuštanje hormona štitnjače, a vitamini B skupine u svježem siru ključni su za pretvaranje hrane u energiju.

Možda je najbolje da provjerite sami.

Linker
21. travanj 2024 19:54