Obiluje vitaminima i mineralima, zdravim masnoćama te mnogim drugim važnim nutrijentima
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
slobodno navalite

Maslac od kikirikija može vam pomoći da smršavite, ali samo ako ne radite ove četiri pogreške

Hrskavi ili glatki, u sendviču ili pomiješan sa žitaricama - kako god ga voljeli jesti, samo nastavite uživati u njemu jer će vam pomoći u nastojanju da se riješite suvišnih kilograma

Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Nutrition je pokazalo da uvođenje maslaca od kikirikija u prehranu može pomoći da održite vitku liniju. Znanstvenici su analizirali prehrambene navike gotovo 375.000 ljudi i otkrili su da su se odrasle osobe koje redovito jedu kikiriki (ili druge orašaste plodove) manje udebljale tijekom perioda od pet godina u odnosu na odrasle osobe koje nisu jele kikiriki, kao i da su neki od onih koji redovito jedu kikiriki čak i smršavjeli. Isto se pokazalo i za djecu. Djeca koja jedu kikiriki i maslac od kikirikija imaju manju tjelesnu težinu i hranjiviju prehranu, pokazalo je istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Nutrition Research. Osobe koje jedu kikiriki imaju veći udio vlakana u prehrani, prema jednom istraživanju iz 2010., a vlakna pomažu u mršavljenju. Osim toga, kikiriki obiluje zdravim mastima i proteinima, dvama nutrijentima koji pružaju osjećaj sitosti i sprečavaju napadaje gladi između dva obroka.

No, ako je vaš cilj mršavljenje, pripazite da ne napravite neku od ove četiri pogreške u vezi konzumiranja maslaca od kikirikija.


1. Kupujete maslac od kikirikija s dodanom soli

Većina soli koju unosimo u organizam dolazi od procesirane hrane te gotovih ili polugotovih jela. Stoga provjerite na popisu sastojaka ima li dodane soli: neke vrste maslaca od kikirikija napravljene su bez imalo dodane soli, a neke mogu imati i do nekoliko stotina miligrama soli po porciji. S obzirom na to da sol ne sadrži kalorije, možda mislite da nije riječ o sastojku koji vas ne bi trebao brinuti ako pokušavate smršaviti. No, kad konzumirate previše soli, tijelo zadržava više vode, a to uzrokuje natečenost, nadimanje i višak kilograma. Najbolji izbor je maslac od kikirikija koji sadrži samo kikiriki.


2. Birate maslac od kikirikija sa smanjenim udjelom masti

To vam možda zvuči kao zdraviji izbor, no nije tako. Maslac od kikirikija sam po sebi ne može sagorjeti tjelesne masti, no kikiriki je krcat zdravim nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, pružaju osjećaj sitosti i imaju protuupalno djelovanje.

Drugi problem „light” proizvoda je to što vam pružaju osjećaj da možete pojesti više nego što biste inače jer sadrži manje masti. No, kad usporedite porciju light maslaca od kikirikija i onog običnog, primijetit ćete da nema velike razlike u broju kalorija. Radi se o samo 4 kalorije manje.


3. Jedete maslac direktno iz staklenke

Svi to ponekad činimo, no bilo bi dobro da nam ne prijeđe u naviku jer, koliko god bio zdrav, i s kikiriki maslacem se može pretjerati. Dvije jušne žlice običnog kikiriki maslaca, što je dovoljna količina za sendvič ili za dodatak smoothieju, sadrže otprilike 191 kaloriju. No, kad jedemo maslac iz staklenke, teško se zaustaviti samo na te dvije žlice. Dovoljno je da samo tri puta zagrabite u staklenku i dobit ćete obrok koji je sve samo ne lagan i niskokaloričan kao što ste htjeli.


4. Uvijek jedete kikiriki maslac s čokoladom

Običaj umakanja čokolade u maslac od kikirikija je možda vrhunac užitka s obzirom na to da se ta dva okusa divno sljubljuju, no čokolada donosi dodane šećere, a previše dodanih šećera može dovesti do neželjenog debljanja. Evo nekoliko ideja za konzumaciju kikiriki maslaca koja će biti zdrava i jednako ukusna: pomiješajte ga sa soja umakom, sokom limete i svježim đumbirom te pripremite ukusan preljev za salatu; pomiješajte ga s jogurtom i umačite u njega kriške voća; dodajte ga u granolu; namažite ga na tost i pospite po njemu komadiće crvene paprike i usitnjenog kikirikija.


ČITAJTE I: Mršavljenje, prevencija raka dojke i dijabetesa, suzbijanje nesanice..... Sad nam je jasno zašto Amerikanci ne mogu bez njega

Linker
11. travanj 2024 00:17