Maslac je prilično neutralna namirnica kad je riječ o njegovu utjecaju na zdravlje.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Maslac nije štetan za zdravlje ni opasan za srce

Maslac, tvrde znanstvenici, čak može pozitivno utjecati na samanjenje rizika od razvoja dijabetesa.

Znanstvenici su otkrili da konzumiranje jedne čajne žličice maslaca dnevno nema utjecaja na povećanu smrtnost niti može uzrokovati srčane bolesti i infarkt. Naprotiv, utvrdili su da čak može imati određeni pozitivan utjecaj na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa.

Veliki uzorak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu analizirali su rezultate devet studija objavljenih od 2005. do danas iz čak 15 zemalja, a rezultati se temelje na praćenju 640.000 odraslih osoba.

Napokon je potvrđeno da se maslaca ne moramo bojati jer njegova konzumacija nije povezana ni s jednim oblikom srčanih bolesti niti s infarktom.

Zanimljivo je da su otkriveni čak neki mogući pozitivni utjecaji na zdravlje, odnosno da se konzumacija maslaca povezuje sa 4 posto nižim rizikom za razvoj dijabetesa.

Neutralna namirnica

U svakom slučaju, konačni zaključak je da konzumiranje maslaca dugoročno ima općenito vrlo malen ili nikakav utjecaj na naše zdravlje. Autori ove studije stoga ne podupiru dosad vrijedeće prehrambene smjernice u kojima maslac nije poželjna namirnica. Doduše, naglašavaju kako se pokazalo da osobe koje jedu više maslaca općenito manje paze na zdrav način života i prehrane, no sam po sebi maslac je prilično neutralna namirnica kad je riječ o njegovu utjecaju na zdravlje. Naposljetku može se reći da je maslac negdje na sredini, kaže jedna od autorica studije dr. Laura Pimpin.

Linker
20. travanj 2024 00:36