Ako ste skloni upalama probajte na neko vrijeme "stegnuti remen".
 Foto: iStock
Post kao lijek

Manje hrane - manje upala

Često možemo čuti kako određene namirnice ili vitamini mogu smanjiti upalne procese u tijelu, no novo istraživanje je pokazalo nešto još jednostavnije. Naime, želimo li spriječiti upalne procese u tijelu trebamo - jesti manje.

Istraživanje provedeno na Washington Universityju u St. Louisu i na Sveučilištu u Bresci pokazalo je da osobe koje dnevni unos kalorija smanje za 10 do 20 posto tijekom dvije godine imaju manju razinu markera kronične upale u tijelu (C reaktivni protein i TNF alfa). Ispitanici su bili ili normalne tjelesne težine ili s nekoliko suvišnih kilograma na početku istraživanja.

Oni koji su bili u skupini koja je bila podvrgnuta restriktivnoj dijeti smanjili su unos kalorija za 480 kalorija dnevno tijekom prvih šest mjeseci te za 234 kalorije dnevno tijekom preostalih 18 mjeseci istraživanja. Zanimljivo je i to da je, iako su prijašnje studije pokazale da redukcija kalorijskog unosa može naštetiti obrambenom sustavu tijeka, ovo novo istraživanje pokazalo suprotno – odnosno da restriktivna dijeta na kojoj su bili ispitanici nije ni na koji način kompromitirala njihov imunološki sustav niti njegovu sposobnost da se bori s infekcijama.

- Ovo smanjenje markera kronične upale je put prema boljem zdravlju općenito s obzirom na to da je poznata ključna uloga upale u razvoju srčanih bolesti i raka te u procesu starenja – rekao je voditelj studije prof. Luigi Fontana.

Linker
19. travanj 2024 07:19