Baš svatko na kuhinjskoj prozorskoj klupici može uzgojiti svježe klice.
 Foto: iStock
Zasadite klice!

Male su i zelene, ali koga briga - zdrave su i jako, jako fine!

16. siječanj 2017.
U zimsko vrijeme, kad je domaćeg svježeg zelenog povrća malo, obogatite jelovnik klicama, koje ćete lako uzgojiti i sami!

Klice kao početak novog života izuzetno su bogat izvor vitamina i minerala za kojima vapimo u zimskim mjesecima. Obogatite njima salate, namaze, variva, omlete. A kako najviše hranjivih tvari imaju sirove, kuhanim ih jelima dodajte neposredno prije posluživanja.

Različiti okusi

Prije nego što izaberete sjeme ili mahunarke za klijanje, morate znati da klijaju različito dugo i da imaju različite okuse. Zemljanog su okusa tako zelena salata, špinat, suncokret, grašak, azuki grah, brokula, leća, lucerna, cikla i kupus, pikantnog gorušica, potočarka, daikon, rotkva, luk, kelj i rikula, a za pripremu soka odlična je mlada pšenica, lucerna i mung grah.

Foto: iStock
Ok, nisu baš sve zelene, barem ne bojom. Neke mogu biti ljubičaste, neke bijele, neke smeđe... Sve, naravno, ovisi o kojoj je biljci riječ.

Od namakanja do ispiranja

Klice možete uzgojiti u čašama, šalicama ili specijalnim klijalištima. Za namakanje sjemena koristi se prokuhana iIi rashlađena voda. Četiri sata namače se sjeme rotkvice, lucerne, lana i sezama, od 10 do 12 sati sjeme graha, soje, pšenice, ječma, raži, kukuruza i suncokreta, a sjeme buča čak 16 sati. Općenito je pravilo da što je sjeme veće, namače se dulje.

Uzgoj u čašama primjeren je za veće i manje zahtjevno sjeme, kao što su soja, leća, mung grah, suncokret i lucerna.

Oprano sjeme rasporedite za dva prsta debelo po dnu čaše, zalijte ga vodom te čašu pokrijte plastičnim probušenim poklopcem ili gustom gazom. Iduće jutro vodu odlijte, a sjeme isperite tako da vodu (svježu ili slavine, ali sobne temperature, između 18 i 22 stupnja Celzija) nalijevate kroz tkaninu, a tako je i cijedite. Jedanput na dan ispire se sjeme graha i gorušice, dvaput ječma, kukuruza, heljde, raži, riže i lucerne, po triput pšenice, buča, prosa, leće i suncokreta, a četiri puta mahuna, soje, lana i rotkvice.

Tako jednostavno

U početku, dok sjeme ne isklija, čašu možete držati u tamnijem prostoru, dok ju nakon dva dana treba prebaciti na svijetlo mjesto. Klice se konzumiraju nakon po 2–5 dana, ovisno o vrsti. Jednostavno prema potrebi škarama režite mlade biljčice sve dok ne prestanu rasti.

Foto: iStock
Uzgoj klica vrlo je zahvalan. Sve što vam treba su posudica, voda i - škare :)

Ispiranjem se odstranjuju otpadne tvari i CO2, čime se sprječav razvoj bolesti. Može se, naime, dogoditi da klice spljesnive ili "zavru", a takve klice nisu za konzumaciju.

Sjeme za klijanje pronaći ćete u prodavaonicama zdrave hrane i na tržnici. Izaberite ono koje nije tretirano fungicidom ili kupite ono s certifikatom organskog uzgoja. Dobar vam tek!

Teme
Linker
25. rujan 2022 22:00