FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
recept

Losos u umaku od limuna - jelo prepuno proteina i omega-3 masnih kiselina

Losos je i dobar izvor vitamina D


Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a istraživanja su pokazala da one donosi niz pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući ublažavanje simptoma takozvanog suhog oka, ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa i poboljšanje kognitivnih funkcija.

Oko 100 g lososa sadrži gotovo 20 g proteina (primjerice dnevno preporučen unos proteina za žene iznosi 46 g). Proteini su neophodni vašem tijelu da se razvija, a nedovoljan unos dovodi do gubitka mišićne mase.


Isprobajte ovaj recept.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Losos u umaku od limuna

Sastojci:

  • 4 odreska lososa
  • 1 limun
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • 3 žlice nasjeckane metvice
  • 1 žlica nasjeckane ljutike
  • 1 žlica nasjeckanog čilija
  • 1 nasjeckani češnjak
  • 1/2 žličice vinskog octa
  • 5 1/2 žlica maslinovog ulja
  • 3/4 žličice soli

Priprema:

  1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.
  2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu sa iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, češnjak, ocat, 4 1/2 žlice maslinovog ulja i 1/4 soli.
  3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu žlicu maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 žličice soli.
  4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.
  5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.
  6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina.
  7. Spremno za posluživanje.
Linker
23. travanj 2024 07:42