Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, a istraživanja su pokazala da one donosi niz pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući ublažavanje simptoma takozvanog suhog oka, ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa i poboljšanje kognitivnih funkcija.
Oko 100 g lososa sadrži gotovo 20 g proteina (primjerice dnevno preporučen unos proteina za žene iznosi 46 g). Proteini su neophodni vašem tijelu da se razvija, a nedovoljan unos dovodi do gubitka mišićne mase.
Isprobajte ovaj recept.
Losos u umaku od limuna
Sastojci:
- 4 odreska lososa
- 1 limun
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 3 žlice nasjeckane metvice
- 1 žlica nasjeckane ljutike
- 1 žlica nasjeckanog čilija
- 1 nasjeckani češnjak
- 1/2 žličice vinskog octa
- 5 1/2 žlica maslinovog ulja
- 3/4 žličice soli
Priprema:
- Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.
- Dodajte komadiće limuna u zdjelu sa iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, češnjak, ocat, 4 1/2 žlice maslinovog ulja i 1/4 soli.
- Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu žlicu maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 žličice soli.
- Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.
- Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.
- Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina.
- Spremno za posluživanje.