Toliko je načina na koje ga možemo pripremiti, a najbolje je što je jestiv od korijena, preko stabljike, do lista.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Liječi rak, bolesti srca, jetre, bubrega, loš kolesterol... a svi činimo istu grešku

Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunosnog sustava u otklanjanju potencijalno štetnih stanica. No, da bi djelovalo na naše zdravstveno stanje, treba ga jesti samo na jedan način.

U domaćoj kuhinji najpoznatiji je kao neizostavan dodatak juhama i kao ukusan povrtni prilog mnogim jelima. Od njega se rade pire i krem juhe, a kulinarski znalci celerove stabljike pune mekim sirom, poslužuju štapiće celera s umakom od avokada, stavljaju ga na kruh namazan maslacem od kikirikija jer daje posebno finu aromu, znaju da je ukusan zapečen, a salati daje posebnu hrskavost.

Vrlo se lako uklapa uz mnoga jela, a k tome je vrlo hranjiv i zdrav.

Bogat je izvor antioksidansa i korisnih enzima, vitamina i minerala, poput vitamina K i C, folata i vitamina B6. Zbog vrlo malo kalorija, samo 14 na 100 grama, i visokog sadržaja vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i potiču probavu, odličan je izbor za one koji žele smršavjeti. Visok postotak vode i elektrolita u celeru spriječit će dehidraciju pa ga je dobro jesti tijekom ljeta kada se pojačano znojimo, a posebni spojevi pomažu mu da djeluje i kao diuretik i smanjuje nadutost.

Toliko dobar za zdravlje

Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunosnog sustava u otklanjanju potencijalno štetnih stanica.

Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni tlak i kolesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprečava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa. Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava.

Foto: iStock
Volite li s vremena napraviti detoks tijela, celer svakako stavite na popis namirnica koje će vam u tome pomoći.

Sirov je najbolji

Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko propirja, ne dulje od pet minuta. Naime, neki spojevi u celeru, uključujući flavonoide i polifenole, vrlo su osjetljivi i mogu se izgubiti ako se pretjera s termičkom obradom. Ne odgovara mu predugo kuhanje, čak ni kuhanje na pari, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav. Za zdravlje je koristan i svježe pripremljen sok od sirovog korijena, listova i stabljike, a u tom obliku djeluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma te pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.

Sjemenke celera

U nekim dijelovima svijeta celer se uzgaja ponajviše radi njegova sjemena jakog okusa koje se obično koristi kao začin jer jelima poboljšava okus. Najviše se dodaje jelima od kupusa, salatama s krumpirom, jelima od rajčice, složencima, kruhu.

  • 1 stabljika celera
  • 1/2 ananasa
  • 1 krastavac
  • 1 čaša vode

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu. Možete ga piti ujutro.

Linker
17. travanj 2024 08:26