Možda nisu najljepše i najukusnije na svijetu, ali ih vrijedi tu i tamo pojesti...
 Foto: iStock
Gorka naranča je hit namirnica

Liječi i ublažava bolesti koje ni lijekovi ponekad ne mogu...

Osim kao lijek za probavne probleme, koristi se protiv nervoze i problema sa spavanjem, a dobra je i za opuštanje nakon napornog dana. Štiti srce i krvne žile, potiče rad limfe i pomaže pri uklanjanju stanica karcinoma...

Još u 1. stoljeću gorka naranča u Kini se upotrebljavala kao lijek. Koriste se plodovi, listovi, cvjetovi, a njezine najvažnije ljekovite tvari su eterično ulje i gorke tvari zbog čega pripada skupini aromatično gorkih ljekovitih biljki.

Izgled

Gorka naranča je malo stablo koje samoniklo raste u gorskim predjelima istočne Indije i južne Kine. Spominje se u zapisima prije 2000 godina u Kini, gdje se koristila kao začin i lijek za dezinfekciju upaljenih i gnojnih rana. Arapski trgovci kao začin su je donijeli u Siriju, a odatle se raširila po Arabiji i sjevernoj Africi, odakle je donesena u Europu. Danas se uzgaja na cijelom Mediteranu.

Ljekovitost

Ljekovitost narančina ploda je mnogostruka. Koncentracija antioksidansa je među najvećima u biljnom svijetu, uz obilje vitamina C, minerala kalcija i kalija, folnu kiselinu te 60 flavonoida sa širokim spektrom djelovanja.

  • Tvari u kori i soku djeluju kao antioksidansi i pomažu pri uklanjanju stanica karcinoma, a vitaminski sadržaj održava pravilne metaboličke procese.
  • Povećava apsorpciju svih minerala iz hrane i preporučuje se u prevenciji anemije jer pospješuje apsorpciju željeza.
  • Tradicionalno se naranča preporučuje za poticanje probave, i to kod usporene probave i zatvora, a pomaže i kod proljeva.
  • Kako potiče rad limfnog sustava, jača obrambeni sustav organizma.
  • Dokazano je da hesperidin, antioksidans iz narančina soka, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od srčanih i krvožilnih bolesti.
  • Djeluje na povišeni tlak i kolesterol te ima jak protuupalni efekt.
  • Naranča djeluje i kao unutarnji antiseptik.
  • Neki sastojci narančine kore uništavaju bakterije i gljivice.

Gorka i slatka naranča

Kora gorke naranče sadrži puno više eteričnog ulja i gorkih tvari nego kora slatke naranče. U tome je osnovna razlika između gorke i slatke naranče, međutim obje su podjednako ljekovite. Danas se i gorka i slatka naranča koriste i u narodnoj i u službenoj medicini, a mnogo se upotrebljavaju u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Listovi potiču probavu, a cvjetovi se koriste za smirivanje probavnih smetnji. Biljka ima antibakterijska te protugljivična i protuupalna svojstva, a zabilježena su i diuretička svojstva. Pomaže čišćenju krvi, a ima podataka da rastvara kamen u bubregu. Smatra se i da uništava tumore. Jedino se trudnicama savjetuje oprez kod korištenja.

Koristi se za liječenje glavobolje i poremećaja srčanog ritma i do sada nisu zabilježene štetne nuspojave. Plodovi su slični slatkoj naranči, ali su manji, a stablo može narasti do 10 metara u visinu. Čvrsti listovi su tamnozelene boje. Uz listove, i cvjetovi i plodovi se koriste u ljekovite svrhe. Kora se uzima s plodovima, a bogata je vitaminom C i flavonoidima. Listovi su gorki, a nakon što se uberu i osuše, koriste se za čajeve za liječenje usporene probave.

Ne bacajte koru

Ako je naranča iz organskog uzgoja, koru možemo osušiti te je koristiti u pripremi sokova, sirupa, voćnih salata i kolača. Radije kupujte prirodnu naranču i cijelu je iskoristite nego da kupujete naranče čiju koru morate baciti. Zapamtite, mnoge ljekovite tvari zbog kojih je naranča poznata nalaze se upravo u kori.

Ljuta naranča i eterično ulje nerolija

Neroli je cvijet naranče i eterično ulje nerolija dobiva se od gorke naranče. Ovo ulje je senzualno, ljubavno, osvježavajuće, a liječi tjeskobu i emocionalne probleme. Uz nekoliko kapi nerolija nakapanih na jastuk prije spavanja slađe ćete i bolje zaspati. Vrlo je jak afrodizijak, posebno za muškarce, izvrstan je antidepresiv, antiseptik, spazmolitik, baktericid, ali i fantastičan tonik. Možete staviti 10 kapi u 100 ml lavandina hidrolata i koristiti kao osvježivač prostora, odjeće i blagi parfem. Iako su citrusi fototoksični, ovo ulje cvijeta gorke naranče nije fototoksično i možete ga bez straha nanositi tijekom ljeta. Ulje nerolija uglavnom se koristi za kupke i tuširanje. Sušena kora naranče bila je sastavni dio prvih dijeta jer razgrađuje masne stanice.Koristi se najčešće kandirana. Nekandirana korica gorke naranče upotrebljava se u industriji za aromatiziranje nekih biljnih i gorkih likera.

Foto: iStock
Englezi su pravi majstori u spravljanju marmelada od gorke naranče...

Od marmelade do marinade

Od gorke naranče radi se marmelada koju posebno vole Englezi. Kod nas, na Lastovu, gorku naranču još uvijek cijede po ribi poput limuna, a u nekim krajevima u doba kolinja sokom gorke naranče polijevalo se kuhano ili pečeno svinjsko meso.

Linker
22. ožujak 2024 09:49