Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Kuhinjske mrvice

Letifico Bûche de Noël ili Božićna torta Letifico

Zahtjevnost: za masterchefove u usponu

ZA BISKVIT:

  • 130 g Letifico brašna od lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 5 jaja
  • 2 žlice gustina
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 100 ml Letifico ulja od badema
  • 1 žličica arome vanilije
  • par kapi arome lješnjaka
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog anisa
  • prstohvat soli

KREMA:

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM PREMAZ:

  • 3 bjelanjka (M veličina jaja)
  • 135 g šećera
  • 135 g maslaca sobne temperature

PRIPREMA:

  1. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara. Dno im obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 170 °C.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjcima dodajte šećer pa ih mikserom pjenasto izradite.
  3. Potom im dodajte maslac sobne temperature, Letifico ulje badema i arome (vanilija i lješnjak). Sve sastojke mikserom povežite.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte Letifico brašno lješnjaka, gustin, prašak za pecivo i začine (cimet, anis i sol).
  5. Smjesi žumanjaka dodajte brašno i mikserom sve izradite dok ne bude kompaktno.
  6. Bjelanjke istucite u snijeg pa ih postepeno umiješajte u smjesu brašna i žumanjaka. To uradite špatulom.
  7. Tijesto za biskvit ravnomjerno rasporedite u oba kalupa.
  8. Biskvite pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu kalupa ne izađe suha.
  9. Dok se biskviti hlade, pripremit ćemo kremu.
  10. Čokoladu odlomite na sitne komadiće i dodajte joj Letifico medenu kremu s dodatkom kakaa.
  11. Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja (neka ne prokuha), pa prelijte čokoladu i medenu kremu.
  12. Špatulom miješajte dok se sve ne sjedini i krema ne postane kompaktna.
  13. Ohladite je na sobnoj temperaturi, a potom je prebacite u hladnjak da se malo stisne.
  14. Ohlađenu kremu mikserom dobro izradite.
  15. Preostaje nam swiss meringue ili moja omiljena krema za torte.
  16. Na pari pjenjačom tucite 3 bjelanjka sa šećerom. Kada se šećer otopio (nakon nekoliko minuta) zdjelu maknite s pare. Miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete šaum. Dodajte maslac i nastavite miksati.
  17. Krema će prvo biti rijetka, pa će se grudati, odnosno mijenjat će oblik prolaskom kroz svoje faze, ne brinite zbog toga.
  18. Nakon 10 minuta imat ćete divnu kremu koju možete odmah koristiti.
  19. Dio kreme po želji odvojite i umiješajte žličicu Letifico medene kreme s dodatkom kakaa kako bi prilikom mazanja postigli šareniji efekt.

SLAGANJE:

  1. Na pladanj postavite jedan biskvit i premažite ga s polovicom kreme.
  2. Drugi biskvit postavite s dnom prema gore kako bi vam torta bila ravna.
  3. Cijelu premažite s ostatkom kreme. Spremite je u hladnjak da se malo stisne.
  4. Sada je premažite swiss meringueom kombinirajući bijelu i onu s medenom kremom.
  5. Tortu ukrasite po želji.

Linker
17. travanj 2024 09:30