Možda ne izgledaju savršeno kao one iz trgovine, ali ove pločice su definitivno vrijedne truda.
 Foto: iStock
Najbolji izbor

Kupovne su često prezaslađene, zašto energetsku pločicu ne napravite sami?!

Energetsku pločicu jednostavno možete napraviti sami, sa sastojcima baš "po vašem zubu". A još je bolje što možete biti sigurni da ovako pripremljen 'bombastičan' zalogaj bez problema može stajati i nekoliko dana.

Energetske pločice odlično su rješenje za zajutrak ili zalogaj tijekom radnog vremena ili dok jurite gradom. Ako pitate sportaše, nezaobilazan su dio njihove rutine zdrave prehrane, te je najčešće grickaju prije, ali i nakon treninga.

Svaka energetska pločica trebala bi sadržavati sve makrohranjive tvari koje tijelu daju energiju - to su masti, ugljikohidrati i bjelančevine.

One kupovne su ukusne, no često imaju previše šećera ili sadrže sastojak koji vam nije po ukusu.

Predlažemo pločicu od žitarica, sjemenki, sušenog i orašastog voća koja se peče u pećnici.

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice nekuhane isprane kvinoje
  • 2 jušne žlice chia sjemenki
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 2 zgnječene zrele banane (oko 3/4 šalice)
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice grubo narezanih badema
  • 1/4 šalice narezanih oraha ili pekan oraščića
  • 1/3 šalice suhog voća (grožđica ili brusnica)
  • 1/4 šalice maslaca od badema
  • 2 jušne žlice meda

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 180ºC.
  2. Lim za pečenje dimenzija 20 x 20 cm prekrijte papirom za pečenje.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kvinoju, chiju, sol i cimet.
  4. Umiješajte zgnječene banane i vaniliju.
  5. Dodajte i bademe, orahe (ili pekane) te suho voće.
  6. U prikladnoj posudi na laganoj vatri miješajte bademov maslac i med sve dok se dovoljno ne ugriju i rastope. Maknite s vatre pa umiješajte mješavinu zobenih pahuljica i ostalih sastojaka tako da se sve dobro poveže.
  7. Prebacite u lim za pečenje. Čvrsto utapkajte smjesu rukama ili pomoću posude tako da bude jednolična.
  8. Pecite 25 minuta, odnosno dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Kada se potpuno ohladi, narežite na osam do deset pločica.

Ove pločice možete nekoliko dana čuvati na sobnoj temperaturi, no najbolje ih je zamotati i čuvati u hladnjaku.

Linker
18. travanj 2024 20:33