Vjerojatno se to dogodilo i vama: kupili ste veću količinu krumpira i nakon nekog vremena oni su proklijali. I što sad?
 Getty Images/iStockphoto
Je li sigurno

Krumpir je proklijao, treba li ga odmah baciti ili se ipak može pojesti?

06. kolovoz 2020.
Uglavnom su potrebne veće količine ili česta konzumacija zelenog krumpira ili onog s klicama kako bi se pojavili znakovi trovanja: povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, glavobolja, povišena temperatura. Ogulite li krumpire prije kuhanja, drastično ćete smanjiti količinu toksina kojima ste izloženi

Vjerojatno se to dogodilo i vama: kupili ste veću količinu krumpira i nakon nekog vremena oni su proklijali. I što sad? Jesu li sigurni za jelo?

Staro pravilo glasi: kad nisi siguran - baci, jer bolje je baciti nego riskirati zdravlje. Američki Nacionalni centar za otrove kaže da je isklijali krumpir najbolje baciti, jer sadrži višu razinu toksina od svježeg krumpira.


Prirodni toksini

Krumpiri, naime, sadrže prirodne toksine - najpoznatiji je solanin - čiji se sadržaj u gomoljima s vremenom povećava, osobito ako su izloženi svjetlu. Ako ste primijetili da je krumpir zelen, i to je posljedica izlaganja svjetlu, pri čemu se povećala količina klorofila, pigmenta koji biljkama daje zelenu boju. Klorofil nije štetan, ali pokazuje nam da je u tom krumpiru povećana i razina toksina. Spomenuti toksini nakupljaju se u kori i izdancima, a u bijelom mesu krumpira značajno ih je manje.


Znaci trovanja

Uglavnom su potrebne veće količine ili česta konzumacija zelenog krumpira ili onog s klicama kako bi se pojavili znakovi trovanja. To mogu biti povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, glavobolja, povišena temperatura. Obično su blagi, ali kod nekih ljudi mogu biti i ozbiljni.

Ogulite li krumpire prije kuhanja, drastično ćete smanjiti količinu toksina kojima ste izloženi. Posebnim nožićem za guljenje i čišćenje krumpira s lakoćom ćete ukloniti koru i iskopati svaku klicu. Uklanjanjem klica, mrlja, zelenih dijelova i kore smanjit ćete unos toksina, ali nećete ih izbjeći u potpunosti.


Na tamnom i suhom mjestu

Najbolje bi, naravno, bilo spriječiti pojavu zelene boje i klica. S obzirom na to da će krumpiri vjerojatnije isklijati na niskim temperaturama i na izravnom svjetlu, najbolje ih je držati na tamnom, suhom mjestu, kao što je smočnica ili prozračan kuhinjski ormar. Ne držite ih na otvorenome, a osobito ne u hladnjaku. Dobra ideja je i čuvati ih u košari, pokrivene, ili u pamučnoj vreći. Držite ih podalje od luka, jer plinovi koje razvija mogu ubrzati klijanje krumpira.

Teme
Linker
17. prosinac 2022 12:40