Pripremila: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Cheesecake ne treba puno predstavljati. On je jedan od najomiljenijih kolača na svijetu. I iako ima bezbroj varijanti, uvijek je lako prepoznatljiv.
Podloga od keksa mu daje tu hrskavu teksturu dok je krema prepuna okusa i nježne, mekane teksture. Kod izrade cheesecakea uvijek koristite sirne namaze kako bi postigli kremoznost.
Preljev može i ne mora ići. Ja sam cheese posula kakaom u prahu, no vi ga možete preliti i s ganacheom (100 g čokolade za kuhanje i 100 ml vrhnja za šlag).
Kako mi je i dalje New York stile najdraži cheese svih vremena, ovaj čokoladni ima notu te inspiracije. Čokolada i omiljeni cheese u kombinaciji, to je to!
Pecite ga u vodenoj kupelji kako bi vam krema postigla lijepu teksturu, zaista nije teško a rezultat će biti puno bolji.
SASTOJCI
PODLOGA
- 250 g čokoladnih keksa (ja sam koristila škotske kekse), možete mljeveni Oreo ili po želji
- 90- 115 g maslaca
KREMA
- 500 g sirnog namaza po izboru (ja sam koristila ABC)
- 150 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 2 jaja L veličine
- 180 g čokolade za kuhanje
- 60 g milerama (ili kiselo vrhnje)
- 60 ml vrhnja za šlag
DODATNO
- kakao u prahu za posipanje
PRIPREMA
PODLOGA
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup promjera 22 cm. Dno obložite papirom za pečenje i rubove namastite uljem u spreju ili omekšalim maslacem.
- Kekse sameljite u sjeckalici, a maslac rastopite. Rastopljeni maslac pomiješajte s keksima te smjesu prebacite u kalup i utisnite.
- Podlogu stavite u pećnicu na 10 minuta. Za to vrijeme pripremite kremu.
KREMA
- Neka vam sirni namaz i jaja budu sobne temperature. Čokoladu otopite na pari i stavite po strani.
- Sirni namaz i šećer izradite mikserom. Dodajte aromu vanilije i jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
- Sada dodajte rastopljenu čokoladu za kuhanju, mileram i tekuće vrhnje za šlag. Sve izradite mikserom.
- Kremu prelijte preko podloge.
- Cheesecake se peče u vodenoj kupelji. Kako bi to postigli, uz kalup će vam trebati i pleh (dovoljno velik da kalup stane u njega). Ugrijte vodu koju ćete uliti u pleh (neka bude vrela). Voda vam treba prekriti pleh do pola.
- U prazni pleh stavite kalup. Pleh s kalupom stavite u pećnicu pa potom oprezno ulijte vrelu vodu do pola pleha.
- Cheesecake pecite 30 minuta. Ostavite ga još 30 minuta u ugašenoj pećnici kojoj ste odškrinuli vrata.
- Cheesecake ohladite prije posluživanja i pospite kakaom u prahu.