Kopriva, maslačak, bazga - besplatni, a zdravi!

04. svibanj 2009.
U svijetu postoji nekoliko tisuća samoniklih biljaka koje se mogu koristiti u prehrambene svrhe, a u posljednje vrijeme ove biljke se "vraćaju u modu"

U svijetu postoji nekoliko tisuća samoniklih biljaka koje se mogu koristiti u prehrambene svrhe, a u posljednje vrijeme ove biljke se 'vraćaju u modu', tako da ih poslužuju i u skupim restoranima. Kod nas raste oko stotinjak takvih biljaka, a mnoge od njih se jedu upravo u proljeće, prenosi Sarajevo-x.com. U današnje doba kada je masovno proizvedena hrana dostupna u svakoj trgovini, upotreba jestivog samoniklog bilja u kuhinji skoro je potpuno iskorijenjena. Najpoznatije jestive samonikle biljke naših krajeva su kopriva, maslačak, divlje šparoge, divlje zelje i blitva, sljez, bazga, komorač, te divlji ili tzv. medvjeđi luk.Svježe ubrane samonikle biljke u usporedbi s kultiviranim su mnogo bogatije hranjivim sastojcima, tako npr. mladi listovi medvjeđeg luka sadrže od 20-50 mg C vitamina i vitamina A i B, mangana, magnezija, željeza; Kopriva sadrži velike količine C vitamina, karotena, željeza, mangana, natrija, kalija, kalcija, dok komorač sadrži razna eterična ulja, šećer, bjelančevine, željezo, kalij i kalcij.

Linker
23. veljača 2021 09:52