Kokos je odličan saveznik u očuvanju ljepote, ali i zdravlja.
 Foto: iStock
Koristite li ga i vi?

Kokosovo ulje - ubija viruse, pomaže pri mršavljenju i čini kosu sjajnijom

Nebrojeno je načina na koje se može svakodnevno konzumirati jedno od najzdravijih ulja na svijetu. Koristi se u prehrani, a mnoge žene koriste ga kao losione za lice i tijelo. Internet je prepun savjeta korisnika koji kokosovo ulje upotrebljavaju u kavi ili čaju, na njemu peku meso, kao maske za kosu, ali i onih koji jednostavno popiju žlicu do dvije kokosovog ulja na dan.

Kokosovo ulje sadrži više 95 posto zasićenih masti, a bogato je vitaminima E i K te magnezijem, željezom i kalcijem. Posebno je zdravo jer ne mijenja svoja svojstva niti ima nuspojave ako ga se koristi na visokim temperaturama što ga čini odličnim uljem za pečenje. Najbolje je koristiti djevičansko kokosovo ulje koje je najzdravije.

Mnogo je blagodati kokosovog ulja, a prije ljeta koristi se kako bi se izgubio koji kilogram jer je odličan saveznik pri mršavljenju, ali i u borbi protiv celulita. Najbolje je kokosovo ulje uzimati oralno, bilo piti čiste žličice ulja ili kroz kuhanje jer tako kokosovo ulje najbolje dolazi do krvi, no ovo ulje ima odlična apsorbirajuća svojstva te preko kože putuje u krv te se može koristiti kao losion za tijelo. Treba proći i do nekoliko dana da se tijelo navikne na kokosovo ulje te da se osjete prednosti konzumacije.

Iako kokosovo ulje sadrži zasićene masti preporučuje se oboljelima od visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola. Istraživanja su dokazala kako svakodnevna konzumacija kokosovog ulja pozitivno utječe na smanjenje krvnog tlaka i kolesterola, a djeluje pozitivno i na žene u menopauzi jer stabilizira ženske hormone.

Dokazano je kako pomaže pri mršavljenju, pogotovo kod skidanja nakupljene masnoće u području trbuha.

Rađena su brojna istraživanja koja su potvrdila povezanost između konzumacije maslinovog ulja i mršavljenja, a glavni argument je da ljudi koji žive u tropskim krajevima, koji koriste samo kokosovo ulje prilikom pripreme hrane, nisu pretili. Također, istraživanja su pokazala kako kokosovo ulje osnažuje imunološki sustav te ubija viruse koji uzrokuju gripu i zarazne bolesti, ali herpes, tifus te smanjuje virusnu podložnost kod osoba oboljelih od HIV-a i raka.

Foto: iStock
Svakodnevna konzumacija kokosovog ulja pozitivno utječe na smanjenje krvnog tlaka i kolesterola.

Redovito konzumiranje kokosovog ulja može pomoći i u borbi protiv candida gljivica, ali i ostalih infekcija u organizmu. Također, poboljšava rad probave te ublažava simptome iritabilnog debelog crijeva. Kokosovo ulje mogu koristiti svi koji se bore sa zatvorom, ali i drugim oblicima neredovite stolice poput čestog proljeva.
Pomaže i oboljelima od osteoporoze jer je ulje bogato kalcijem i magnezijem koji su potrebni za razvoj kosti.

Kokosovo ulje pomoći će i osobama koje su često izložene stresu. Kada ste pod stresom, uzmite kokosovo ulje, njime namažite područje glave i napravite laganu masažu glave. Taj postupak će smanjiti stres i opustiti tijelo.

Kokosovo ulje upotrebljava se i u kozmetici. Stvara melanin te je odlično ako želite potamnjeti. Kokosovo ulje zbog toga je i česti sastojak u kremama za sunčanje. Ovo ulje ugodnog mirisa pomaže i obnoviti suhu kosu. Sprječava pucanje vrhova, ali i uklanja perut te je korisno kosu barem jednom tjedno premazati kokosovim uljem. Također, kokosovo ulje ubrzava rast kose te je vrlo dobro izmasirati vlasište kokosovim ulje.

Upotrebljava se i za njegu tijela. Dovoljno je svakodnevno namazati kožu kokosovim uljem da bi bila mekana i sjajna, posebno ako imate suhu kožu. Ovo ulje može se koristiti i kao prirodni odstranjivač šminke, ali i kao zubna pasta. Probajte pomiješati kokosovo ulje i sodu bikarbonu te jednom tjedno tom pastom operite zube. Ovo ulje uklanja plak i pomaže smanjenju razvitka gingivitisa.

Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje. Trudnice svoju kožu mogu mazati kokosovim uljem kako bi spriječile nastanak strija, ali kokosovo ulje mogu upotrebljavati i kasnije. Tri žlice ulja dnevno pomažu rodiljama da povećaju protok mlijeka, a uljem se mogu mazati i bradavice tijekom dojenja. Također, mogu ga koristiti i djeca. Kokosovo ulje uklanja pelenski osip kod djece, ali i tjemenicu. Mješavina jabučnog octa i kokosovog ulja prirodni je borac protiv uši, a kokosovim uljem može se namazati unutrašnjost nosnica kako bi se smanjili simptomi alergija.
Kokosovo ulje ima zaista mnogo prednosti i dobro ga je imati u kuhinji i kozmetičkoj torbici, a oni koji ga svakodnevno piju u kavi kažu da im kava nikad nije imala bolji okus.

Linker
18. travanj 2024 13:14