Kokos ima svojstva koja pomažu da se dulje vrijeme osjećamo siti.
 Foto: Shutterstock
Zdrava namirnica

Kokos je ključ u skidanju kilograma?

Osim što je prirodan izvor hidratacije, energije i izdržljivosti, on je i čuvar vitke linije i imuniteta.

Baš kao i svijet mode i trendovi hrane se mijenjaju svake godine. Whole Foods je naime predvidio da će 2017. biti u znaku kokosa. Osim što je prirodan izvor hidratacije, energije i izdržljivosti, on je i čuvar vitke linije i imuniteta.

Pruža osjećaj sitosti

Nutricionisti tvrde kako kokos ima svojstva koja pomažu da se dulje vrijeme osjećamo siti.

- Sadržaj masti u kokosu su trigliceridi srednjeg lanca, te oni pomažu pri osjećaju sitosti - rekao je stručnjak. Osim toga plod daje dozu šećera za brzu navalu energije, dok se masnoća probavlja polako. Ta pobjednička kombinacija ne samo da daje dugotrajnu energiju, već zahvaljujući razinom šećera u krvi koja je pod kontrolom sprječava glad i žudnju za hranom. Stručnjaci preporučuju dodavanje svježeg kokosa u sokove, kao i dodavanje kokosovih pahuljica u zdjelu žitarica, svježu salatu...

Niska razina ugljikohidrata

Ako pokušavate smanjiti unos ugljikohidrata i izgubiti kilograme, kokos je, kažu stručnjaci, izvrstan saveznik. Primjera radi, jedna žličica nezaslađenih kokosovih pahuljica, prema američkom Ministartsvu poljoprivrede ima samo 3,5 grama ugljikohidrata. Budući da je šećer u kokosu ukusan, lako probavljiv i neobrađen, odlično odgovara svježe pripremljenim smoothiejima, raznim napitcima, u pripremi slastica...

Foto: Shutterstock
Kokosov šećer je jako ukusan i može se stavljati u razne napitke.

Umjerenost

Unatoč što je riječ o zdravoj namirnici koja pomaže kod osjećaja sitosti i ima nisku razinu ugljikohidrata, stručnjaci kažu, kako kokos treba umjereno koristiti.

- On je naime i dalje visoko kalorična namirnica s puno zasićenih masti -kaže stručnjak. Ako primjerice dnevno unosite 1600 kalorija, neka oko 160 kalorija pripadne kokosu.

Znanost nije potvrdila njegovu 'magičnu' moć

- Kokosova mast je nešto drugačija od tradicionalnih masti koje jedemo. To znači da se drugačije metaboliziraju od dugolančanih triglicerida u masnim kiselinama poput maslinovog ulja ili mesa. Za razliku od masti u tim namirnicama, masti u kokosu se ne pohranjuju kao masno tkivo, već se koriste kao brzi izvor energije - kaže stručnjak. Dodaje da bi nam to teoretski moglo pomoći u skidanju kila no da još nema kliničkih studija koje bi to potvrdile.

Linker
04. travanj 2024 11:10