SHUTTERSTOCK
100 posto prirodno
100 posto prirodno
dobro je znati

Koja je vrsta kruha najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?

22. prosinac 2022.
Što zapravo znači “obogaćeni” kruh i koja je vrsta kruha najmanje utječe na porast razine šećera

KOJA VRSTA KRUHA NAJMANJE UTJEČE NA PORAST RAZINE ŠEĆERA U KRVI?

Odgovor je: Raženi kruh od cjelovitog zrnja. Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i kruh. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi kruh od cjelovitog zrnja najbolji je izbor.

Držat će vas sitima dulje nego druge vrste kruha, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. To je važno za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte kruh gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi.


JE LI “OBOGAĆENI” KRUH ZDRAVIJI OD CJELOVITOG?

Odgovor na ovo pitanje glasi: NIJE. Izraz “obogaćen” odnosi se uglavnom na bijeli kruh ili na druge krušne proizvode od rainiranog brašna. Rainiranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled kruha te se produljuje njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rainirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B-vitamina.

Riječ “obogaćen” u tom slučaju znači samo to da su B-vitamini i željezo ponovno dodani nakon procesa rainiranja, no vlakna se ne mogu naknadno dodati. A kruh od cjelovitog zrnja sadrži vlakna, prema tome bolji je prehrambeni izbor.

Teme
Linker
27. siječanj 2023 14:02