FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
suzdržite se

Kasna večera podiže melatonin i šećer u krvi, a to nije poželjno

Rezultati studije mogu biti važni u nastojanju da se krene u prevenciju dijabetesa tipa 2

Kasna večera utječe na porast razine melatonina, a to rezultira poremećenom kontrolom šećera u krvi. Melatonin je hormon koji se oslobađa noću i pomaže kontrolirati ciklus spavanja i budnosti. Stoga se savjetuje zadnji obrok pojesti nekoliko sati prije spavanja.


Šećerna bolest

U istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes Care tim na čelu s istraživačima u Općoj bolnici Massachusetts te Ženskoj bolnici (BWH) i Sveučilištu Murcia u Španjolskoj proveo je kliničko ispitivanje kako bi istražio veze između ova dva čimbenika. Svaki sudionik postio je osam sati, zatim je sljedeće dvije večeri prvo imao rani obrok, a zatim kasni obrok u odnosu na svoje tipično vrijeme odlaska na spavanje. Istraživači su također analizirali genski kod svakog sudionika jer su ranija istraživanja pokazala da nositelji jeden genske varijante receptora melatonina imaju povišen rizik od dijabetesa tipa 2.

Tim je otkrio da je razina melatonina u krvi sudionika bila 3,5 puta veća nakon kasne večere. Kasna večera također je rezultirala nižom razinom inzulina i višom razinom šećera u krvi. Rezultati studije mogu biti važni u nastojanju da se krene u prevenciju dijabetesa tipa 2, iako su potrebna daljnja istraživanja koja bi uključila dijabetičare. Autori napominju da za opću populaciju može biti poželjno suzdržati se od jela najmanje nekoliko sati prije spavanja

Linker
16. travanj 2024 15:58