Osjetite li miris sumpora bacite jaje
 FOTOGRAFIJE: DUSANPETKOVIC GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Baciti ili pojesti

Kako provjeriti jesu li jaja još svježa - donosimo tri jednostavna testa

Uvijek provjerite sva jaja - ako se jedno pokvarilo ne znači da su i ostala za baciti

Svježa kokošja jaja mogu ostati jestiva četiri tjedna, pa i pet tjedana, ako ih pravilno čuvate u hladnjaku. No, ako ste bacili ambalažu ili ste kupili domaća jaja, ne možete biti sigurni koliko su jaja stara. Srećom, njihovu svježinu možete provjeriti pomoću zdjele, malo hladne vode i uz primjenu osjetila. Uvijek provjerite sva jaja - ako se jedno pokvarilo ne znači da su i ostala za baciti.


Tone li ili pluta

Ovaj jednostavan test pokazat će vam koliko su otprilike stara jaja. Uzmite dovoljno duboku zdjelu, napunite je vodom i potom stavite jaje u zdjelu tako da bude potpuno prekriveno vodom. Moguća su tri rezultata.

● Ako je jaje potonulo na dno, okrenulo se na stranu i tako ostalo, znači da je vrlo, vrlo svježe.

● Ako jaje tone, ali stoji pod kutom ili na vrhu, znači da je staro vjerojatno tjedan do dva i još je dobro za jelo.

● Ako jaje pluta, staro je i treba ga baciti.

Sličan je test s vodom i solju - otopite dvije jušne žlice soli u dvije šalice hladne vode. Stavite jaje u vodu: ako potone - dobro je, ako pluta - prestaro je.

Ovi testovi počivaju na činjenici da ljuska jajeta s vremenom postaje porozna i kroz nju ulazi zrak. Što više zraka uđe, to će veći biti zračni mjehur koji nastaje između ljuske i membrane. Kada postane dovoljno velik, jaje može plutati.


Promatranje bjelanjka

Ovaj je test dobra ideja ako ne planirate kuhati jaje, nego ga ionako trebate razbiti prije pripremanja. Razbijte jaje na ravni bijeli tanjur i dobro promotrite konzistenciju i izgled bjelanjka - ne bi se smio previše razliti, jer treba biti gust i pomalo ljepljiv, blago neproziran. No, ako je bjelanjak vodenast, previše tekući i proziran, jaje više nije svježe. S vremenom, naime, bjelanjak propada i postaje vodenast, a primijetit ćete i da žumanjak više nije zaobljen, nego pomalo spljošten.


Provjerite miris

Sumporast miris često se opisuje kao „miris pokvarenog jajeta”. S razlogom, jer jaje koje se pokvari intenzivno sumporasto smrdi, toliko jako da se može osjetiti i kroz ljusku. No, ako stanje nije baš toliko jasno, a zabrinuti ste zbog svježine, razbijte jaje na tanjur i dobro ga pomirišite. Osjetite li miris sumpora - bacite jaje.

Ako su jaja pala na bilo kojem od ova tri testa definitivno nisu za jelo. Starija jaja koja su još dobra možda je najbolje tvrdo skuhati – imaju veći zračni mjehur, pa će ih biti lakše guliti nakon kuhanja.


Pravilno čuvanje

Jaja treba čuvati u hladnjaku, najbolje u kartonu u kojem ste ih kupili. Ambalaža će zaštititi jaja od razbijanja i od navlačenja mirisa ostale hrane, a na njoj je naveden i rok trajanja. Trebaju stajati okomito, širim krajem prema gore. Žumanjak je skloniji kvarenju od bjelanjka, a u ovom će se položaju zračni mjehur zadržavati na vrhu, pa će biti manja vjerojatnost da će štetne bakterije pronaći put do žumanjka.


Pravilno kuhanje

Salmonella i ostale štetne bakterije vrlo su česte u jajima, zbog toga je nužno jaja uvijek dobro termički obraditi. Ako ste ih kuhali prekratko, na meko, to nije dovoljno da se unište sve opasne bakterije. Zbog toga se preporučuje jaja uvijek kuhati na tvrdo, a ako ih pečete, zagrijte ih do 75°C. Kuhana jaja čuvajte u hladnjaku.


Jesu li svježa ili kuhana

Niste dobro rasporedili jaja u hladnjaku i sada više ne znate koja su svježa, a koja kuhana? Lako ćete to otkriti. Jaje blago zavrtite na ravnoj površini - ako je nestabilno i ljulja se znači da mu se pomiče unutrašnjost, odnosno da je svježe. Ako se okreće glatko, kuhano je.

Linker
05. ožujak 2024 19:07