Ovim jednostavnim postupcima možemo kruhu vratiti svježinu
 FOTOGRAFIJE: ROSSHELEN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Nije za baciti

Kako osvježiti stari kruh - imamo tri praktične i brze metode koje će vas oduševiti

Dobro je znati da osušena štruca kruha nije izgubljena, tim više što je pred nama više dana praznika, jer i tada često kupimo previše svega, pa i kruha

U mjesecima u kojima je poželjno što manje susreta, mnogi među nama vjerojatno i ne idu svakoga dana u kupnju namirnica; obave veću kupnju, pa su nekoliko dana mirni. No, pri tome se može dogoditi da loše procijene potrebe za nekom namirnicom, pa mogu, recimo, ostati bez kruha ili pak mogu ostati s viškom (suhog) kruha.

Dobro je znati da osušena štruca kruha nije izgubljena, tim više što je pred nama više dana praznika, jer i tada često kupimo previše svega, pa i kruha. Ovim jednostavnim postupcima možemo kruhu vratiti svježinu.

No, prvo treba nešto razjasniti - kruhu kojeg je zahvatila plijesan nema pomoći. I ne pokušavajte ga jesti, jer je opasan po zdravlje. Jedino dobro što s njim možete učiniti jest baciti ga u bio otpad. Ali ako se kruh samo sasušio, nije za baciti.


Vratite mu vlagu

Istina je da je teško očuvati kruh svježim, jer od trenutka kada je pečen počinje gubiti vlagu kroz proces koji se zove retrogradacija škroba. U izvornom postupku pečenja škrob se počinje želatinizirati na temperaturi iznad 65°C te apsorbirati vlagu. Kad je apsorbira, škrob nabubri i stvara svježu spužvastu, čvrstu teksturu karakterističnu za kruh. S vremenom škrob gubi vlagu. No, ponovnim zagrijavanjem ponovo će se želatinizirati i vratiti mekoću kakvu povezujemo sa svježinom kruha.

Predlažemo tri metode osvježavanja kruha koji je izgubio vlažnost. Za sve njih će vam, uz štrucu suhog kruha, trebati:

- kuhinjski papirnati ručnici

- aluminijska folija

- dvije stabljike celera

- malo vode

- pećnica

- mikrovalna pećnica.

Ako se kruh ipak toliko sasušio da nema smisla osvježavati ga, iskoristite ga za krušne mrvice, krutone za juhu ili kao hranu za ptice.


U mikrovalnoj

Grijanje u mikrovalnoj najbrža je metoda osvježavanja kruha i daje najdugotrajnije rezultate.

• Navlažite hladnom vodom papirnati ručnik u dužini dovoljnoj da njime potpuno omotate štrucu kruha, odnosno količinu koju namjeravate pojesti. Potom iscijedite papir najbolje što možete.

• Dobro omotajte kruh u vlažni papirnati ručnik.

• Stavite ga u mikrovalnu i zagrijavajte deset sekundi.

• Izvadite ga, odmotajte i poslužite.


U pećnici

Osvježavanje u pećnici trajat će malo dulje, ali bit će podjednako učinkovito.

• Ugrijte pećnicu na 150 do 180°C.

• Cijelu štrucu ili dio koji namjeravate pojesti potpuno omotajte u komad aluminijske folije.

• Zagrijavajte kruh u pećnici pet do 20 minuta. Zagrijavate li manju količinu kruha bit će dovoljno pet minuta, želite li osvježiti cijelu štrucu potrebno je dvadesetak minuta.

• Izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se ohladi omotan u foliju. Ako ga odmah odmotate, vlaga koju je vratio izaći će kroz paru.

• Poslužite čim se ohladio toliko da ga možete dodirivati.

• Ako je kruh doista suh, možete ga prije umatanja u foliju navlažiti malom količinom vode koju ćete prstima utapkati cijelom njegovom dužinom, kako biste pojačali vlaženje. Pazite da ne pretjerate, jer ćete dobiti kašu. Počnite s malom količinom vode, bude li potrebno lako možete dodati još.


Pomoću celera

Osvježavanje kruha pomoću celera najprikladnije je za kupovni, već narezani kruh u vrećicama. Za nju je potrebno malo planiranja, jer celer treba ostaviti da obavi svoje preko noći.

• Stavite jednu do dvije stabljike celera u vrećicu sa šnitama kruha, pa dobro zatvorite vrećicu.

• Vrećicu s kruhom i celerom stavite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.

• Ujutro uklonite celer - trebao bi biti prilično suh, jer je većina njegove vlage prešla u kruh.

Linker
26. ožujak 2024 10:24