Vrijeme pretjerivanja s hranom nosi i posljedice.

 FOTOGRAFIJE:
Previše svega

Kako brzo i dobro probaviti hranu nakon obilnih obroka

U prilog lošoj probavi u blagdanskim danima ide nekoliko činjenica: preobilni obroci, prebrzo jedenje i pogrešan odabir namirnica

U danima kad se pretjeruje s hranom i pićima, naš je želudac izložen velikom opterećenju. U prilog lošoj probavi u blagdanskim danima ide nekoliko činjenica: preobilni obroci, prebrzo jedenje i pogrešan odabir namirnica, a da ne spominjemo uzbuđenje i stres bilo oni pozitivni ili negativni. Simptomi problema s probavom su vrlo jasni i ne možete se zabuniti: nadut trbuh, osjećaj težine u trbuhu, grčevi mučnina i pospanost, a u težim slučajevima može doći i do proljeva i povraćanja. Uglavnom, riječ je o neugodnim simptomima koji nam mogu itekako pokvariti svečano raspoloženje. Srećom, postoje neke prirodne metode kojima možete poboljšati i ubrzati probavu nakon blagdanskog prejedanja i napijanja.

Grah i leća

Prvi savjet je da se na vašem stolu ovih dana svakako nađu mahunarke, naročito grah i leća koji zbog visokog udjela vlakana olakšavaju probavu i pospješuju redovno pražnjenje. Želite li sebi osigurati dobru probavu, dobro je da pri ruci imate suplement koji sadrži algu spirulinu jer ona zahvaljujući visokom udjelu klorofila stimulira crijevnu bakterijsku floru te pomaže da se osjećate manje naduti i laganiji.

Što piti

Najbolji lijek za dobru probavu su čajevi i uvarci, a najbolji sastojak je limun koji je učinkovit čak i ako ga kombinirate samo s vrućom vodom, ali odličan je i u kombinaciji sa sodom bikarbonom i lovorom. To su kombinacije koje je poželjno dodati u čajeve i uvarke želite učinkovito sredstvo protiv mučnine i za bolju probavu. Namirnica koja je zaista moćan saveznik za bolju probavu je đumbir. On stimulira lučenje enzima zahvaljujući kojima probava postaje brža i bezbolnija. Možete ga pokušati žvakati ili ga upotrijebiti za pripremu čaja. Jednako učinkoviti protiv loše probave su i čaj od kamilice ili čaj od komorača.

Lagana vježba

Ako je vaš cilj brža probava, trebate poduzeti neke korake kojima ćete izbjeći da vas hrana previše optereti. Dobro rješenje je lagana vježba odmah nakon jela. To ne mora biti ništa pretjerano: dovoljna je lagana šetnja kako biste spriječili neugodan osjećaj težine u trbuhu. Zanimljivo je da je, s druge strane, i odmor dobar saveznik brže probave. Naime našem je želucu potrebno određeno vrijeme za probavljanje hrane i za oporavak te je stoga uobičajeno drijemanje nakon ručka također dobar način za olakšavanje i ubrzavanje probavnog procesa. Treba naglasiti i da je odgovarajuća hidratacija ključna za dobru probavu. Naime, voda olakšava hrani prolazak kroz crijeva, a time olakšava i samu probavu.

Linker
24. travanj 2024 14:22