FOTOGRAFIJE: SIRAPHOL S.
Nemojte ga izbjegavati

Kada, kako i koje voće konzumirati ako želite izgubiti kilograme?

Iako mnogi ističu da voće sadrži ugljikohidrate i šećera, nemojte ga izbjegavati

Jabuka na dan, tjera doktora van. Iako ne mora biti riječ o jabuci, svakodnevni unos voća zapravo može spriječiti brojne bolesti. Ne samo to, unos voća može pomoći i u gubitku kilograma. Iako mnogi ističu da voće sadrži ugljikohidrate i šećera, to nije razlog da ga izbjegavate. Dapače, vaše tijelo treba i ugljikohidrate i šećera, baš zato je dobro da dolazi iz voća.


Koje je najbolje voće za gubitak kilograma?

Ne postoji jedno određeno voće koje može biti najbolji odabir ako se odlučujete na gubitak kilograma. Većina vrsta voće može pomoći u mršavljenju ako ga konzumirate u umjerenim porcijama.

Vitamini, minerali, antioksidansi, vlakna i prebiotici koji se nalaze u voću mogu spriječiti razne kronične bolesti, ali i pomoći vam u upravljanju težinom.

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između unosa voća i gubitka kilograma. Jedna studija je otkrila pretile osobe koje jedu voće gube više kilograma nego one koje ga ne jedu. Druga studija je pratila 130 tisuća odraslih osoba tijekom 24 godine i znanstvenici su uočili da je konzumacija voća povezana s boljim gubitkom težine.

Stoga je važno pronaći voće koje će se uklopiti u vašu prehranu.


Može li količina voća utjecati na gubitak kilograma?

Samo zato što voće može pomoći u gubitku kilograma, to ne znači da ga možete jesti u neograničenim količinama. Voće sadrži ugljikohidrate koji vam daju energije, ali oni se trebaju potrošiti. Kad jedete više ugljikohidrata nego što ih potrošite, čak i ako dolaze iz voće, višak se pretvara masnoće.

Zbog toga trebate paziti na unos, odnosno uskladiti ga s fizičkom aktivnosti, visinom, idealnom težinom, spolom i dobi. Preporučena dnevna doza su obično dvije voćke ili dvije šake voća (ovisno o obliku). Naravno, ako je osoba aktivnija unos može biti i veći.

Isto tako, važno je i kad unosite voće. Ne biste ga trebali jesti u večernjim satima jer je ipak riječ o ugljikohidratima. Umjesto toga, jedite voće tijekom doručka, ručka i međuobroka kako biste ga "potrošili" dok ste još aktivni. Primjerice, možete pojesti bananu 20-30 minuta prije vježbanja ili bobičasto voće uz doručak. Za međuobrok možete pojesti jabuku i maslac od kikirikija kako biste imali energije tijekom dana.


Kako onda točno voće pomaže u gubitku kilograma?

Zapravo ključan razlog zašto voće pomaže u mršavljenju je to što zadovoljava želju za slatkišima i smanjuje rizik od prejedanja rafiniranim šećerima. Voće može zamijeniti visokokalorične slatkiše koje povrće baš i ne može. Drugim riječima, prije ćete pojesti jabuku nego brokulu kad trebate zamjenu za keks. Upravo tu ćete dobiti smanjeni unos kalorija koji pomaže u gubitku kilograma.

Što se tiče šećera, čak i stroge smjernice Američke udruge za srce i WHO-a navode da je šećer iz voća kvalitetan i najbolje ga je na takav način unositi.

image

Bobičasto voće je niskokalorično.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Koje voće je najbolje za mršavljenje?

Bobičasto voće

Brojni nutricionisti se slažu da je bobičasto voće odličan izbor jer sadrži puno vlakana. Ne samo to, mnogi ga preporučuju jer osim vlakana ima malo šećera, a bogato je raznim antioksidansima koji će očuvati vaše zdravlje.

Budući da je bobičasto voće niskokalorično, preporučljivo je da ga konzumiraju i osobe s prekomjernom tjelesnom masom jer izaziva brzi osjećaj sitosti i smanjuje apetit.

Maline, borovnice ili bilo koji drugi tip bobičastog voće možete konzumirati na razne načine. Dodajte ga salatama, jogurtu, zobenoj kaši ili ih jednostavno pojedite same.


Kivi

Ako tražite voće koje nije preslatko, a opet je sočno i osvježavajuće, onda posegnite za kivijem. Kivi je bogat raznim nutritivnim tvarima kao što su vitamin C, vitamin E, folati i vlakna.

Brojne studije su utvrdile dobrobiti unosa kivija. U jednoj studiji sudionici koji su bili u fazi pred dijabetes jeli su dva kivija dnevno 12 tjedana. Nakon toga znanstvenici su uočili da im se povećala razina vitamina C, smanjio krvni tlak i struk.

Drugo istraživanje je otkrilo da kivi može pomoći u kontroli razine šećera, poboljšanju razine kolesterola te održavanju zdravlja crijeva.

Uz to, ima nizak glikemijski indeks pa nećete osjetiti nagle promjene u razinu šećera u krvi.


Lubenica

Ovo mnogima omiljeno ljetno voće sadrži oko 90 posto vode. Stoga ne samo da će vas hidrirati nego će vam pomoći da se duže osjećate sitima. Osim toga, lubenica ima jako malo kalorija. Bogata je vlaknima, kalijem, antioksidansima, vitaminom C i beta-karotenom. Međutim, ima visok glikemijski indeks pa je važno razmišljati o količini.

Možete ju konzumirati svježu, uz salatu, a odlično ide i u smoothie.


Jabuka

Zbog toga što su bogate vlaknima, jabuke će vas dugo držati sitima, a zbog svoje strukture će vas i mentalno zasititi. Naime, zato što ih morate gristi i žvakati, jabuke će vam smanjiti potrebu da grickate neke druge namirnice. Osim toga ukusne su i zdrave.

Ovo voće jako dobro podnose dijabetičari jer sadrži malo šećera, a sadrži i oko dva posto vlakana, među kojima i pektin, poznat po brojnim pozitivnim učincima na zdravlje.

Ako ih ne želite jesti na klasičan način, možete ih narezati na ploške i ispeći u pećnici.

Linker
23. travanj 2024 14:39