Često nam je u rukama, no jeste li znali koliko je to zapravo zdrava namirnica?
 Foto: iStock
Luk u svijetu začina

Kad biste znali koliko je zdrav, jeli biste ga svaki dan!

29. siječanj 2018.
Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više.

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

LUK

Allium cepa

REGULIRA KOLESTEROL U KRVI

Luk potječe iz srednje i zapadne Azije. Uzgajao se još u prapovijesti. Uvjereni u njegova ljekovita svojstva, koristili su ga stari Grci, Babilonci, Rimljani i Egipćani.

Zanimljiv je podatak kako je uz češnjak i slanutak bio glavna hrana graditeljima Keopsove piramide prije nekih 4550 godina.

Od davnina se unutrašnja višeslojna struktura luka veže uz besmrtnost. Ta simbolika prisutna je u mnogim segmentima života uključujući i arhitekturu.

U istočnoj Europi mnoge građevine (poput onih na Crvenom trgu u Moskvi) imaju kupole oblika luka, što upućuje na želju svevremenskog postojanja.

Prepoznat još u srednjem vijeku

Još u srednjem vijeku narodni liječnici propisivali su uzimanje luka protiv mnogih zdravstvenih tegoba, a njegova se uporaba s ciljem njihova olakšavanja s pravom zadržala do danas.

Dobro je znati!

  • Redovita primjena soka od luka na vlasištu ubrzat će rast kose, a trljate li svakodnevno njime nokte ojačat će.
  • Ekstrakt luka iznimno je učinkovit u smanjivanju ožiljaka.

Luk se dodaje salatama, juhama, umacima, a i sendvičima. Ipak, najčešće asocira na ćevape u lepinji. I uistinu, luk i meso trebali bi se jesti zajedno jer je ova namirnica korisna u reguliranju razine kolesterola u krvi.

Vjerojatno ste primijetili kako luk, za razliku od drugog povrća, na svom presjeku ne tamni. Razlog tome je prisutnost komponenti antioksidativne aktivnosti koje se u prehrambenoj industriji koriste kako bi se spriječilo da namirnice posmeđe od stajanja.

Štoviše, luk sadrži flavonoide koji dokazano pokazuju antibiotičku i antitumorsku aktivnost, sprečavaju prekomjerno grušanje krvi i nastajanje aterosklerotskog plaka. Može se bez zadrške reći kako bi luk trebao biti svakodnevno na našem jelovniku.

Foto: iStock
Sirov, kuhan ili pečen, nije važno, jer zadržava svoja ljekovita svojstva.

Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti niti s jednom sortom.

Sirov, sadrži tek 40 kalorija na 100 grama, a sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, te minimalne količine proteina i masti.

Luk je dobar izvor:

  • dijetalnih vlakana
  • vitamina C - važnog za imunitet i lijepu kožu
  • vitamina B6 - važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca
  • folne kiseline - esencijalne za stvaranje stanica
  • kalija - blagotvornog za tlak i zdravlje srca
  • mangana - važnog za zdravlje tkiva i kostiju

Njegovih 5 najvažnijih ljekovitih svojstava:

1. Čuva zdravlje krvnih žila

S obzirom na to da obiluje spojevima koji djeluju antikoagulativno, odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka.

2. Regulira šećer i štiti od dijabetesa

Česta konzumacija luka može se povezati s nižim razinama glukoze u krvi, bez obzira jeli ga sirovog ili kuhanog, potvrdile su studije.

3. Spriječava i usporava razvoj raka

Možda niste znali, no u luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih spojeva. Iz tog razloga smatra se da smanjuje rast tumora i štiti od slobodnih radikala te ga se posebno preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate.

4. Osigurava dobro raspoloženje

Folna kiselina, kojom je bogat, može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu. Također, folna kiselina štiti od razvoja melanoma i tumora epiderme, ali i od razvoja raka maternice, gušterače, dojke, debelog crijeva, želuca.

5. Jača kosti i kosu

Znanstvenici su se već bavili ovom temom te utvrdili kako su žene iznad 50-te, koje redovito konzumiraju luk, imale gušće kosti, što je dosta važno kad znamo da u menopuzi žene često obolijevaju od osteoporoze. Već spomenuta folna kiselina dokazano usporava sijeđenje kose, a potiče njen rast i gustoću.

Teme
Linker
11. rujan 2021 13:13