Vrtlari-hobisti svoje stambene eksterijere pretvaraju u prava mala gospodarstva!
 Foto: iStock
Urbana poljoprivreda

Još stignete posaditi vrt na svojem balkonu

Uz puno ljubavi važno je dobro pripremiti zemlju, posaditi odgovarajuće biljke i redovito ih zalijevati.

Maštate o sočnom, tek ubranom paradajzu umjesto onih 'plastičnih' iz supermarketa. Iako imate samo balkončić i vi možete imati svoj mali povrtnjak i u njemu svakodnevno ubirati plodove. Svibanj je idealan mjesec za sadnju.

Priprema

Na balkonu bi trebalo dnevno biti barem šest sati sunca za dobar urod. Važno je nabaviti kvalitetnu zemlju, a uz malo truda rezultati će vas ugodno iznenaditi. Posude u kojima ćete uzgajati povrće bi trebale biti čim dublje dok začinsko bilje uspijeva čak i u manjim teglicama. Na dno, koje mora imati rupe za otjecanje vode, potrebno je staviti drenažni sloj, primjerice kamenčiće ili razbijenu keramiku. Zatim stavite zemlju i kompost.

Ne pretjerujte s gnojenjem i zalijevanjem!

Budući da je proljeće u punom jeku, a vjerojatno niste posadili sjeme, kupite presadnice. Danas ih možete kupiti na tržnicama, u trgovačkim centrima ili povoljno nabaviti na nekoj od razmjena sjemenja koje su sve popularnije. Kad presadite sadnice odmah ih dobro zalijte. Uvijek koristite odstajalu vodu. Zalijevajte biljke ujutro ili navečer. Najčešće je potrebno zalijevanje svaki dan jednom, a ljeti i dvaput budući da se u lončanicama biljke više zagrijavaju i voda lakše isparava. Najbolji znak da nema dovoljno vode je kad je gornji sloj zemlje suh što najbolje probajte prstom.

Foto: iStock
Iako je voda vrlo važna za razvoj i rast biljaka nemojte u njihovim teglicama stvarati močvaru.

Za kvalitetniji rast i ljepše plodove ne smije se pretjeravati s gnojenjem zemlje. Dovoljno je staviti malo gnoja kod sadnje. Možete kupiti neki od organskih mineralnih gnojiva ili sami napraviti gnojivo namakanjem listova koprive nekoliko dana u vodi. Računajte da ta kopriva prilično smrdi pa bolje ne eksperimentirajte ako planirate sjediti i uživati kraj svog povrtnjaka. Okretanje lončanica nije potrebno jer se biljka sama okreće prema suncu, a malo vjetra je korisno. Bitno je da redovito plijevite biljke kako bi suzbili konkurenciju, a plodove berite čim sazriju.

Što uzgajati?

Što se tiče vrsta povrća, na balkonu možete uzgajati gotovo sve. Naš prijedlog je čim više začinskog bilja jer ono ne treba previše prostora, a daje odličan miris i puno je ukusnije vlastito od kupovnog. To su primjerice peršin, kopar, vlasac, ružmarin, metvica, origano. Bosiljak je između ostalog koristan jer tjera komarce.

Počnite sa začinskim biljem i povrćem.

Za sadnju na balkonu posebno su dobre sitne sorte rajčica. U što dublju posudu posadite najviše tri presadnice. Uz stabljiku stavite čvršću granu ili kolac i nježno povežite s komadom tkanine. Tikvice i krastavci također su vrlo zahvalni za uzgoj na manjem prostoru jer daju dosta plodova. Birajte čim veće posude jer im treba prostora. Posadite po jednu biljku u posudu i stavite ju uz ogradu da se mogu penjati. Paprike trebaju dosta njege pa je isplativije uzgajati slatke ili ljute feferone koji daju više plodova. Salata se uzgaja iz sjemena i vrlo je laka za održavanje, a slično je sa špinatom i blitvom. Glavicu salate ne čupajte nego režite dva centimetra iznad zemlje pa će stalno rasti novi listovi. Kod blitve režite samo vanjske listove, a unutra ostavite mlade da rastu. Rikolu također režite i rasti će nova.

Foto: iStock
Rajčica je vrlo popularno "početno povrće" za one koji se žele iskušati u kućnom uzgoju.

Voće puno teže uspijeva na balkonu i većina vrsta treba više prostora. Jagode su omiljene za uzgoj u tegli, ali računajte da neće dati previše plodova da se ne razočarate. Ako na balkonu imate dosta sunca, možete staviti manji grm ribiza, borovnice ili kupine. Grožđe koristite kao lijep ukras, samo mu osigurajte dosta mjesta po kojem se može penjati.

Koje sorte izabrati?

Među hobistima vrtlarima omiljene su stare sorte koje su otporne, ukusne i odlično se razmnožavaju. Udruga Rustica - www.rustica.hr - koja se bavi očuvanjem i razvojem biološke raznolikosti i ruralne baštine, najstarija je i najpoznatija u Hrvatskoj. Sjeme mijenjaju za sjeme, za druge ekoproizvode, novac, ali i poklanjaju na brojnim razmjenama koje organiziraju. Sjeme iz njihove velike kolekcije nije namijenjeno komercijalnoj prodaji, već vrtlarima hobistima i poljodjelcima koji žele sudjelovati u očuvanju i razmnožavanju starih, zaboravljenih sorti.

Ako ćete biti zadovoljni kvalitetom vašeg povrća svakako sačuvajte sjeme za narednu sjetvu. Za sjeme birajte plodove na najzdravijim biljkama. Bitno je uzimati sjeme dok je plod zreo, nikako ne prezreo. Sjeme isperite vodom, stavite u cjedilo te kasnije dobro osušite na papiru i spremite u papirnate vrećice za iduću godinu.

Savjet više

Dobra zemlja je vrlo važna za uspješan uzgoj i možete ju kupiti u poljoprivrednim apotekama ili u supermarketima. No, možete i otići na izlet u šumu i usput uzeti odličnu zemlju. Ponesite malu lopaticu i čvrstu vrećicu ili kantu. Svakako birajte crnu i rahlu zemlju koja je izuzetno kvalitetna.

Linker
17. travanj 2024 22:27