Tu vijest smo čekali!
 Getty Images/iStockphoto
konačno!

Još skidate kožicu s piletine? Slobodno to prestanite raditi, imamo za to jako dobre razloge

Stručnjaci s Harvarda utvrdili su da ta kožica može biti itekako korisna za naše zdravlje.

Nema osobe koja hrskavu pileću kožicu ne jede s uživanjem, usprkos upozorenjima da nije zdrava te da šteti srcu. No, sve je više studija koje pokazuju da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa. Štoviše, stručnjaci s Harvarda utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.


Najveće iznenađenje

Pokazalo se da je kožica dobra za srce. Većina masnoća koja se nalazi u koži piletine su nezasićene, a one su dobre za naše srce. Pomažu i u snižavanju visokog tlaka i lošeg kolesterola, a reguliraju i hormone.


Ima malo kalorija

Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste kožicu skinuli. Stoga, nema razloga da je izbjegavate zbog straha da ćete se udebljati. Što je najbolje, kožica će vas dodatno i zasititi.


Aromatična je

Meso koje ima kožicu ne morate dodatno da solite da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumiranje previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje. Istraživanja pokazuju kako je prosječan dnevni unos soli u Hrvatskoj jedna jušna žlica, odnosno 11,6 grama.

S druge, pak, strane, dozvoljeni preporučeni unos je 6 grama ili jedna čajna žličica, a prirodno nam je potrebno 2 grama ili nešto više od prstohvata soli. Po ovoj računici ispada kako jedna osoba u Hrvatskoj prosječno pojede 5 kilograma soli u godinu dana!?


Sprječava upijanje ulja

Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može upiti puno ulja. Kožica će tu poslužiti kao dobra zaštita odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Ako ipak izbjegavate pileću kožicu, skinite je s mesa tek nakon pečenja.


NE TREBA PRETJERIVATI

Naravno, ni u ovom slučaju ne treba pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožicom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, ona sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu.




IZVOR: newhealthadvisor.org

Linker
17. travanj 2024 08:21