Ukusni sladoled oduševit će cijelu obitelj.
 Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Te divne jagodice

Još malo pa nestalo: Ne zaboravite na proljetnu kraljicu voća

Ne samo u vrtu, jagode možete zasaditi i u posudama na balkonu i uživati u osvježavajućim slasticama, salatama i drugim jelima.

Nakon što smo u prošloj kuhaoni jeli zdravo, zeleno i svježe prvo proljetno povrće i njime očistili tijelo, vrijeme je za nagradu i uživanje. A ima li bolje i ukusnije nagrade od jagoda? Ma nema toga tko ne voli jagode! I moja se Lucija jako razveselila našoj ovomjesečnoj namirnici. Stalno je navijala da vam pokažemo što više naših recepata i stalno je ponavljala da je sve prefino.

Kako imamo vrt, kakav bi to vrt bio bez jagoda!? Lucija oko svoje kućice ima dva jagodnjaka s dvije vrste jagoda. Jedan je star već tri godine i sama je najprije zemlju ogradila drvenim daskama pa posadila jagode. A ovogodišnje smo sadnice zajedno posadile u stari lonac. Zapravo je to idealna biljka za početak dječjeg vrtlarenja. Riječ je o nezahtjevnoj trajnici, a plod donosi veliku radost. Kako bismo u jagodama mogli uživati cijeli tjedan, a ne samo vikendom kad smo na selu, posadile smo ih i u cijelu jednu žardinijeru na našem novozagrebačkom balkonu.

Tu već imamo posude s malim začinskim vrtom, salatom, rajčicama. Od začina tako su nam uvijek pri ruci vlasac, kadulja, ružmarin, ljupčac, lavanda, timijan, bosiljak i menta. Za uzgoj na balkonu idealnom se pokazala jedna vrsta cherry rajčica, a posadimo i miks salata tako da Lucija uvijek ima zeleni dodatak sendvičima za školu. S obzirom na kišno i ne baš toplo proljeće, plodovi se još nisu zacrvenjeli, ali strpljivi smo

Za strpljive i uporne

Za razliku od drugih plodova, jagoda svoje sjeme ima izvana. To su one divne sitne bobice. Možete ih zasijati, ali to je proces za strpljive i uporne. Jednostavnije je kupiti gotove sadnice. A kad ih jednom zasadite, razmnožavat će se dalje i same vriježama. Ove smo godine svu zemlju na balkonu nahranili zeolitom, prirodnim mineralom za rast bilja, ali postoji i idealan supstrat baš za uzgoj jagoda.

Inače, na balkonu mi se idealnom kombinacijom čini malo cvijeća, a više korisnog bilja. U takvom je okruženju lijepo i boraviti i družiti se uz hranu. Iako je naš balkon malen, skromna četiri kvadrata, i svi naši prijatelji vole se družiti baš na njemu, okruženi biljkama. Jagode su jedna takva dekorativna biljka s lijepim velikim zelenim listovima, u sezoni cvjetanja predivnog bijelog cvijeta, a još najljepša u sezoni ploda.

Za 16 sladoleda

  • 2 šalice jagoda
  • 5 dl sojinog mlijeka s dodatkom kokosa
  • javorov sirup prema želji
  • 1 grčki jogurt
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

  1. Jagode narežite pa izblendajte.
  2. Dodajte ostale sastojke i zasladite javorovim sirupom već prema tome koliko sladak sladoled želite.
  3. Ulijte u kalupiće za sladoled na štapiću.
  4. Prema želji jagodama možete dodati i neko drugo bobičasto voće.

Za 4 mini tortice

Biskvit:

  • 2 šalice brašna
  • 1/3 šalice kokosovog maslaca ili ulja
  • pola šalice bademova mlijeka
  • 3 žlice pšenične trave u prahu
  • malo soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 4 žlice javorova sirupa
  • sok 1 limuna

Žele:

  • 1 šalica jagoda
  • 2 žlice javorova sirupa
  • 3 žlice balzamičnog octa

Bijela krema:

  • 1 slatko vrhnje
  • nekoliko zrna ružičastog papra
  • 10 dag bijele čokolade
  • 1 bio šlag

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka mikserom umutite biskvit.
  2. Izlijte ga na lim i pecite 25 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva.
  3. Za žele jagode narežite, zalijte sirupom i balzamičnim octom te lagano pirjajte dok se ne zgusne.
  4. Ohladite
  5. Za bijelu kremu skuhajte zdrobljeni papar u slatkom vrhnju.
  6. Procijedite, dodajte natrganu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi.
  7. Kad se smjesa malo ohladi, lagano umiješajte šlag.
  8. Iz ohlađenog biskvita okruglim kalupom izrežite četiri puta po dvije tortice.
  9. Prvu premažite ohlađenim želeom pa nanesite tanki sloj čokoladne kreme.
  10. Poklopite drugom biskvitnom torticom pa ponovno nanesite žele i na njega rasporedite jagode narezane na listiće.
  11. Pospite nasjeckanim pistacijama.

Za 4 osobe

  • 2 šalice jagoda
  • 1 banana
  • 1 šalica mlijeka od badema, (ili od soje ili neko drugo biljno mlijeko po želji)
  • 1 žlica soka od đumbira
  • nekoliko listića mente
  • sok 1 limuna

Priprema:

  1. Jagode prepolovite, bananu narežite na ploške i zajedno sa začinima ubacite u blender i smiksajte.
  2. Kako biste odmah dobili hladno osvježavajuće piće, i voće i mlijeko uzmite izravno iz hladnjaka.

Za 4 osobe

  • 20 dag rikule
  • 10 dag feta sira
  • maslinovo ulje
  • nekoliko jagoda
  • balzamični ocat

Priprema:

  1. Rikulu očistite i operite, jagode prepolovite, feta sir narežite na kockice.
  2. Fetu i jagode rasporedite po rikuli pa začinite uljem i octom prema želji.
  3. Kako je feta slana, salatu nije potrebno dodatno soliti.

Za 4 osobe

  • 50 dag jagoda
  • 1 limun
  • šećera prema želji

Priprema:

  1. Jagode narežite na tanke ploške.
  2. Iscijedite limun i u njemu razmutite šećer pa tim preljevom premažite narezane jagode koje ste rasporedili na papir za pečenje.
  3. Sušite tri sata na niskoj temperaturi (60 do 100 Celzijevih stupnjeva) i s ventilatorom.
  4. Ne pojedete li ih odmah, možete ih spremiti u staklenke pa dodavati u kolače, jogurt ili smoothie.

Linker
19. travanj 2024 04:34