Da su spravljeni od graha gostima možete otkriti tek kasnije, jer sami sigurno neće skužiti.
 Snimila: Maja Brekalo
Delicious & healthy by Maya

Jeste za nešto slatko? Što kažete na Majin brownies od graha!?

Iako je uglavnom spravljen od graha to nikada ne biste primijetili jer ovaj brownies iznenađuje punoćom čokoladnog okusa!

Ako ovakvo nešto niste nikad probali, bit ćete iznenađeni punoćom čokoladnog okusa i time da se doslovno topi u ustima. I vjerujem da nikad ne biste ni pomislili da je glavni sastojak grah. Nitko do sad nije skužio!

Napravila sam ga s rižinim brašnom tako da je bez glutena, obiluje zdravim hranjivim namirnicama, a glavni okusi koje ćete osjetiti su lješnjak i čokolada.

Bogatstvo zdravih masnoća

Grah je zapravo genijalna namirnica za kolače jer je vrlo nutralnog okusa, a ima divnu kremastu strukturu i daje potrebnu masu kolaču da ne morate dodavati ne baš korisne i nimalo zdrave sastojke. U cijelom kolaču uz šalicu i pol graha je samo pola šalice brašna, i to rižinog (koje je po meni najbolje brašno za kolače), a obiluje zdravim masnoćama iz maslinova ulja, proteinima i kompleksnim ugljikohidratima iz graha (koji uravnotežuju šećer u krvi i tako djeluju preventivno protiv diabetesa) i lješnjaka.

Snimila: Maja Brekalo
Za izradu ovog kolača možete koristiti puter, crni ili bijeli grah.

Tu su još topiva i netopiva vlakna koja su bitna radi optimalne funkcije probave te zato što djeluju protuupalno, mnoštvom minerala i antioksidansa iz kakaa - da, u slučaju da niste znali, čisti kakao spada u super hrane ;-)

Ostavite malo i za druge
Dakle, osim što je prefin ovaj kolač je i odličan za vas! Pod uvjetom da ne pojedete cijeli protvan odjednom... i sa zdravim treba imati mjeru, zar ne?!

Koji grah koristiti?

Preporučam da sami skuhate grah za kolač, iako za nevolju, možete koristiti i onaj iz limenke. No kako god, jako je bitno da ga dobro operete i posušite da se izgubi "grahasti" okus. Ja sam koristila puter grah, al inače brownise radim sa crnim grahom koji je jedna od najljekovitijih vrsta graha. A možete koristiti i bijeli grah.

Tajna kombu alge

Skuhati ga je jednostavno. Namočite ga najmanje 6 sati. Bacite vodu i stavite novu da ga pokrije i kuhajte oko 45 min, do 1 sat. Ovisno o vrsti. Preporučam da ga kuhate s komadićem kombu alge koja olakšava probavu mahunarki. Nabavlja se u dehidriranom obliku u dućanima s zdravom hranom i ja je koristim baš uvijek kad kuham mahunarke. Trebat će vam komadić od 2 cm za kuhanje 1 šalice suhe mahunarke. Mahunarke pa tako i grah uvijek solite tek kad je skoro gotov ili gotov.

Snimila: Maja Brekalo
Bez obzire jeli ga ohlađenog ili još mlačnog, sigurna sam da će vam se njegov okus jako svidjeti!

Nepoznati detalj...

Recept je vrlo jednostavan i uz uvjet da imate skuhan grah, trebat će vam 20-tak minuta za pripremu te još pola sata da se ispeku i malo ohlade prije nego možete navaliti :-)

Zapravo su super još mlaki, nekako se još više tope u ustima. Preporučam da ih držite u hladnjaku tako da budu čvršći, a bojim se da vam ne mogu reći koliko mogu trajati jer kod nas doma nisu još nikad izdržali dulje od 2-3 dana i to uz brojna upozorenja. Možda bih trebala sakriti komad u hladnjaku za test, jer bojim se da drugačije nikad neću saznati ;-)

Maja

Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.

1 ½ šalica skuhanog graha
½ šalice prženih lješnjaka, samljevenih
½ šalice agavinog sirupa
¼ šalice maslinovog ulja
½ žličice himalajske soli
½ do 1 žličice praha vanilije
1 žlica melase (nije obavezno)
½ šalice rižinog brašna
4 žlice kakaa
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice biljne ili instant kave
1 šalica komadića čokolade (ja sam narezala 1 čokoladu od 50 grama)
1 šalica zobenog mlijeka (ili nekog drugog) sa ½ žličice jabučnog octa

Postupak:

  1. Dobro operite i posušite shuhani grah.
  2. Stavite ga u sjeckalicu (food processor) sa agavinim sirupom, solju i vanilijom, pa blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
  3. Dodajte samljevene lješnjake, kakao, melasu, kavu razmućenu u žlici vode i ulje. Još malo izblendajte.
  4. Sad dodajte brašno, soda bikarbonu i prašak za pecivo. Lagano promiješajte žlicom ili kuhačom i dodajte mlijeko. Još pažljivo promiješajte i umiješajte ⅔čokolade. Smjesa treba biti dosta gusta no takva da je možete izliti te uz pomoć kuhače izravnati površinu. Pospite ostatak čokolade po vrhu. Ja sam koristila kalup dimenzija 24x34 obložen masnim papirom.
  5. Pecite 18-20 minuta na 175°C. Testirajte čačkalicom je li gotov.
  6. Pustite da se ohladi 15-tak minuta prije nego ga razrežete i navalite.

Napomene:
Melasu možete preskočiti, ali onda dodajte još malo sirupa od agave, kokosovog šećera ili javorova sirupa. Melasa kao i kava "produbljuje" čokoladni okus.

I to bi bilo to! Nije preteško, zar ne?!

Puno vas sve pozdravljam i želim vam sladak ostatak vikenda!

Maja

Linker
25. travanj 2024 12:52