Koliko ste jabuka danas pojeli?
 Foto: iStock
Namirnica mjeseca

Jeste li svjesni da je jabuka kućni liječnik dostupan svima?

Zovu je rajskim voćem, a takav je naziv i zaslužila zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima na čovjekovo zdravlje.

Pokušajte zamisliti da jabuka ne postoji: Newton ne bi otkrio zakon gravitacije da nije sjedio pod stablom jabuke i da mu jedna nije pala na glavu, a vještica iz Snjeguljice morala bi smisliti neki drugi opaki plan, New York bi morao imati neki drugi nadimak, a i vodeća svjetska računalna tvrtka zvala bi se nekako drugačije, a ne Apple.

U svakom slučaju, ne postoji ni jedno drugo voće koje je toliko prisutno u našem životu na najrazličitije načine kao što je to jabuka. O nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti ove kraljice voća najbolje govori poslovica koja je raširena na svim stranama svijeta - "Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van".

Uostalom, ona je najprikladnija namirnica za prehranu dojenčeta nakon majčina mlijeka.

Srodnica ruže

Jabuka je jedna od najstarijih voćki, a istraživanja su pokazala da su ljudi u njezinim plodovima uživali još prije osam i pol stoljeća. Ovo voće, koje je bilo jedno od omiljenih voća starih Grka i Rimljana, porijeklom je iz centralne Azije, a danas je rašireno na svim stranama svijeta.

Obično je okruglastog oblika, iako može biti i blago izdužena, a boja ovisi o vrsti te može varirati od zelene preko žute do raznih nijansi crvene.

Jabuka pripada biljnoj porodici ruža, a botanički gledano uopće nije voće, nego takozvani nepravi plod, jer se ne razvija iz oplođene plodnice nego iz cvjetišta koje je zadebljalo oko plodnice i okružuje ju. Sam plod zapravo je ono što mi nazivamo jezgrom i obično ne jedemo, a ta se jezgra sastoji od pet komora sa sjemenkama. Meso jabuke je bjelkasto ili žućkasto, tvrdo i vrlo sočno, kiselkastog ili slatkog okusa te ponekad brašnaste teksture.

Toliko prednosti

Danas postoji više od 2000 sorti jabuke, a nije ni čudo što je kao voće tako rasprostranjena po cijelom svijetu budući da se lako čuva, ne kvari se brzo, nije skupa i na raspolaganju je cijele godine.

Zaštita od infarkta i tumora

Jabuka se ne smatra prirodnim lijekom bez razloga - pomaže u rješavanju i prevenciji niza zdravstvenih problema. Treba reći da sadrži vrlo malo proteina te da gotovo uopće nema masti.

U 100 grama jabuke ima 10 grama šećera, obilje kalija, vitamina B, limunske kiseline i jabučne kiseline te samo 40 kalorija. Osim toga, u jabuci je prisutan i vitamin B1, koji poboljšava tek, ublažava umor i nervozu, kao i vitamin B2 koji olakšava probavu, štiti sluznicu usta i crijeva te jača kosu i nokte. Sadrži i fosfor, kalcij, magnezij, natrij, željezo, ali i vitamine A i C, folnu kiselinu, obilje polifenola i određenu količinu flavonoida.
Tu nije kraj dobrobitima jabuke: ovo voće jako dobro podnose dijabetičari jer sadrži malo šećera, a sadrži i oko dva posto vlakana, među kojima i pektin, poznat po brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Jabuka pomaže u držanju glikemije pod kontrolom regulirajući na taj način apsorpciju šećera.

Najčešće je jedemo sirovu i u tom slučaju ima adstringentno djelovanje, no ako se jede kuhana, odlično je sredstvo protiv zatvora. Liječnici je obično preporučuju starijim osobama zato što je lako probavljiva, a neka su istraživanja pokazala da redovito konzumiranje jabuka čak olakšava disanje.

I na kraju, jedete li jabuke svakodnevno, one mogu sniziti razinu tzv. lošeg kolesterola (LDL) te povisiti razinu dobrog (HDL), i to u vrlo kratkom vremenu, a to je jedan od razloga zašto ih smatraju dragocjenim saveznikom u prevenciji srčanog i moždanog udara, kao i tumora.

Nova istraživanja

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal od Food Science pokazalo je da svakodnevno konzumiranje jabuka koristi našem neurološkom zdravlju. Ona može zaštititi živčane stanice od oksidacijskog stresa i njegovih posljedica te može imati važnu ulogu u smanjenju rizika za razvoj neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Oxford pokazalo je da svakodnevno jedenje jabuka može biti jednako učinkovito u prevenciji smrti uzrokovanih začepljenjem žila kao i statini.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu otkrili su da jabuke mogu pomoći u sprečavanju razvoja raka debelog crijeva, raka dojke i raka stanica jetre, što se naročito odnosi na sortu crveni delišes čija kora obiluje triterpenoidima - tvarima koje imaju sposobnost uništavanja tumorskih stanica.

Jabuka u kozmetici

Ekstrakt jabuke u kozmetičkoj je industriji doživio procvat u proteklih desetak godina. Prisutan je u proizvodima protiv akni, anti-aging proizvodima te proizvodima za posvjetljivanje kože, čak i u onima za uklanjanje strija, a prije nekoliko godina proizvedena je kozmetička linija s anti-aging svojstvima na bazi matičnih stanica jabuke. Kao saveznika ljepote možete je koristiti i sami.
Primjerice, nanošenjem mesa jabuke na lice, poput maske, možete liječiti i prevenirati akne. Za učvršćivanje kože nanosite svježi sok jabuke, a za posvjetljivanje kože sok od jabuke pomiješajte s limunovim sokom.
Želite li ublažiti bore, možete napraviti masku od kockica jabuke skuhanih u pola šalice mlijeka, a za suhu i beživotnu kožu idealna je maska od naribane jabuke pomiješane s jogurtom. Sok od jabuke je savršeno prirodno sredstvo za rješavanje problema peruti: ostavite sok na kosi deset minuta prije nego što ga isperete. A ako želite spriječiti ispadanje kose, kod svakog pranja isperite kosu mješavinom jabučnog octa i vode.

Jedna kvari drugu

Uvijek birajte jabuke koje su čvrste na dodir, bez udubljenja i mrlja, jer mrlje na kori upućuju na to da ih možda ima i na mesu. Svježe jabuke mogu se kupiti otprilike do siječnja, a zatim se na tržište plasiraju one koje su skladištene u modificiranoj atmosferi. Obratite pažnju i na boju: ako su jabuke neke sorte koja je inače crvena ili žuta zelenkaste, znači da su plodovi još nezreli i vjerojatno kiseliji.

Jabuke mogu ostati svježe na sobnoj temperaturi i više tjedana, a u hladnjaku i više mjeseci.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Uvijek birajte domaće jabuke, one iz ekološkog uzgoja za koje znate da nisu tretirane pesticidima.

Primijetite li jednu trulu jabuku, obavezno je uklonite jer ona otpušta veliku količinu plina etilena te time uzrokuje kvarenje i ostalih jabuka u blizini, ali i zelenog lisnatog povrća. Kad je jabuka oguljena ili prerezana, u dodiru sa zrakom dobit će smećkastu boju. Stoga, ako želite poslužiti jabuku narezanu na ploške, ploške poprskajte vodom pomiješanom s limunovim sokom.

Oprezno s košticama!
Koštice jabuka sadrže snažan otrov cijanid, pa konzumiranje prevelikog broja koštica može biti fatalno. Najbolje je uopće ih ne gutati. Iako su inače sinonim za zdravlje, jabuke imaju i jednu manu, barem kad je riječ o zubima: istraživanje provedeno na King's Dental Institutu pokazalo je da jabuke, naročito one kiselije sorte, mogu biti i četiri puta štetnije za zube nego gazirana pića.

Na listi najzagađenijih

Nažalost, pri kupnji i konzumiranju jabuka danas moramo voditi računa i o njihovoj zagađenosti pesticidima. Prema Vodiču kroz pesticide za kupce koji svake godine objavljuje neprofitna organizacija Environmental Working Group, od 12 namirnica s najviše tragova pesticida, jabuka je na nezavidnom drugom mjestu. Kako biste uživali u dobrobitima jabuke, koje su gotovo 80 posto skrivene u kori ili tik ispod nje, a ujedno se zaštitili od unosa toksičnih tvari u organizam, birajte jabuke iz ekološkog uzgoja kad god možete ili ih, u suprotnom, dobro isperite pod mlazom vode i istrljajte kako biste s njih uklonili svaki trag voska i pesticida.


Za svaku tegobu druga sorta

  • Crvene jabuke odličan su izbor ako želite smršavjeti. Njihova kora sadrži piruvat, tvar koja pomaže u razgradnji i uklanjanju masnog tkiva.
  • Zelene jabuke su na glasu kao voće mladosti. Njihov kiselkast i blago opor okus potvrda je obilja vitamina C i antioksidansa koji sprečavaju starenje kože te jačaju njen obrambeni sustav.
  • Žute jabuke odlične su protiv bora, ali i za vid. Sadrže veliku količinu karotenoida koji su učinkoviti u zaštiti kože od bora, a pospješuju i noćni vid.
  • Fuji sorta naročito je korisna u slučaju kolitisa. Kora te sorte obiluje pektinom, topivim vlaknom koje ne nadražuje crijevnu sluznicu, olakšava prolaz sadržaja kroz crijeva u slučaju zatvora i usporava ga kod dijareje.

Dva ljekovita recepta

Protiv gripe: tri dana jedite što više sirovih jabuka kako biste očistili krv i ojačali obrambeni sustav.
Protiv reumatskih bolova, gihta i kolitisa: tanini prisutni u jabuci sprečavaju stvaranje mokraćne kiseline koja uzrokuje reumu i giht. U lončiću 10 minuta skuhajte šalicu vode i koru dvije jabuke, procijedite i popijte četiri do pet šalica dnevno.


U novom broju Vite čitajte i sljedeće teme: čarobni dodaci jelima: mini leksikon začina - vodimo vas u svijet 23 aromatične začinske biljke; učvrstite se - izgradite tijelo bez straha od pumpanja mišića; prirodna rješenja za lice bez bora i lijepe nokte.

Linker
24. travanj 2024 10:50