Dobiva se fermentacijom kvasca i obično je pjenušava

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Odlični benefiti

Jeste li probali kombuchu? Može spriječiti srčane bolesti, loš kolesterol i rak te pomoći kod dijabetesa i mršavljenja

Kombucha ne samo da ima zdravstvene benefite čaja nego je još i obogaćena probioticima

Kombucha je fermentirani čaj koji se u ljekovite svrhe koristi već tisućama godina, a dobiva se fermentacijom kvasca. Kombucha ne samo da ima zdravstvene benefite čaja nego je još i obogaćena probioticima. Naravno, sadrži mnoštvo antioksidansa koji mogu ubiti štetne bakterije te mogu pomoći u borbi protiv nekoliko vrsta bolesti. Evo zašto je kombucha toliko hvaljena.


Potencijalni izvor probiotika

Prema nekim izvorima, čini se da kombucha potječe iz Kine i Japana. Pravi se dodavanjem posebnih vrsta bakterija, kvasca i šećera crnom ili zelenom čaju. Nakon toga se fermentira tjedan dana ili više.

Nakon tog procesa, bakterije i kvasac oblikuju gljivični sloj na površini čaja. Zato se kombucha zove još i čaj od gljiva. Taj sloj je simbioza bakterija i kvasca i može se koristiti za fermentiranje nove kombuche.

Tijekom fermentacije nastaje octena kiselina i nekoliko drugih kiselina, alkohol u tragovima i plinovi koji kombuchu čine gaziranim pićem. Naravno, razvija se i mnogo bakterija. Iako nema još dokaza o probiotičkim učincima kombuche, ona sadrži nekoliko vrsta bakterija koje imaju probiotičku funkciju.

Probiotici održavaju zdravlje crijeva dobrim bakterijama. Te bakterije mogu poboljšati probavu, spriječiti upalu i čak pomoći u mršavljenju.


Sadrži benefite zelenog čaja

Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svijetu jer sadrži važne kemijske spojeve, kao što su polifenoli, koji funkcioniraju kao važni antioksidansi.

Baš zato kombucha napravljena od zelenog čaja sadrži mnoge benefite kao i sami zeleni čaj.

Studije su pokazale da je redovitom konzumacijom zelenog čaja moguće povećati potrošnju kalorija, smanjiti masnoće na trbuhu, loši kolesterol te održati razinu šećera u krvi. Isto tako, osobe koje piju zeleni čaj mogu smanjiti rizik od raka prostate, dojke i debelog crijeva.

image

Kombucha, posebno ona napravljena sa zelenim čajem, ima antioksidativni učinak u jetri.

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Odličan izvor antioksidansa

Vaše tijelo treba zaštitu od slobodnih radikala, reaktivnih molekula koje mogu oštetiti stanice, a to mogu učiniti antioksidansi.

Kombucha, posebno ona napravljena sa zelenim čajem, ima antioksidativni učinak u jetri.

Studije na štakorima su otkrile da redovita konzumacija kombuche smanjuje toksičnost jetre uzrokovane raznim kemikalijama, u nekim slučajevima za čak 70%. Iako studije još nisu napravljene na ljudima, dosadašnja istraživanja na životinjama djeluju obećavajuće.


Može ubiti štetne mikroorganizme

Jedan od glavnih sastojaka koji nastane tijekom fermentacije kombuche je octena kiselina.

Kao i polifenoli u čaju, octena kiselina može ubiti brojne štetne mikroorganizme. Kombucha napravljena od crnog ili zelenog čaja ima jake antibakterijske učinke, posebno kad je riječ o infekcijama uzrokovanim bakterijama i candidom.

Ovi antimikrobni učinci mogu potisnuti rast nepoželjnih bakterija i gljivica, ali ujedno održavati dobre, probiotičke bakterije.


Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Bolesti srca i krvnih žila su vodeći uzročnici smrti.

Studije na štakorima su pokazale da kombucha može smanjiti razinu "lošeg" LDL kolesterola i povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola, za čak 30 dana. To su dva važna faktora koja utječu na zdravlje srca.

Ne samo to, oni koji piju zeleni čaj imaju do 31% manji rizik od razvoja srčanih bolesti, to je dobrobit koja se može nalaziti i u kombuchi.


Upravlja dijabetesom tipa 2

Ovu bolest ima oko 300 milijuna ljudi diljem svijeta, a karakterizira ju visoka razina šećera u krvi i inzulinska rezistencija.

Studija na štakorima koji su imali dijabetes pokazala je da kombucha usporava razgradnju ugljikohidrata, što može smanjiti razinu šećera. Kombucha je također poboljšala funkcioniranje jetre i bubrega.

Kombucha napravljena od zelenoga čaja potencijalno ima više benefita jer zeleni čaj sam po sebi može smanjiti razinu šećera u krvi. Sve su to faktori koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja dijabetičara.


Zaštita od karcinoma

Tijekom jednog istraživanja, kombucha je uspješno spriječila rast i širenje kancerogenih stanica zbog visoke koncentracije polifenola i antioksidansa. Međutim, istraživanja još nisu dokazala kako polifenoli iz čaja to uspješno rade.

Iako su još potrebna istraživanja koja će dokazati dobrobiti kombuche, dosadašnje studije idu joj u prilog.

Ako se odlučujete praviti svoju kombuchu, pobrinite se da je dobro pripremljena, inače možete napraviti više štete nego koristi.

Linker
23. travanj 2024 12:28