FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
savršen obrok

Jela na žlicu ono su čemu bismo se svi što češće trebali vraćati - imamo dva super recepta

S kombinacijom zdravih ugljikohidrata, kvalitetnih proteina i obiljem povrća, tanjur variva kompletan je i savršeno zaokružen obrok


VARIVO OD PILETINE I BIJELOG GRAHA

Ovo se varivo kuha dugo i polako, no priprema je zapravo vrlo jednostavna. Dovoljno je ubaciti sastojke u lonac, staviti da kuhaju na laganoj vatri i zaboraviti na njih na nekoliko sati. Poslije će vam trebati još samo pola sata da varivo za prste polizati bude gotovo. Ovo je varivo idealno za večeru tijekom vikenda jer lonac možete postaviti prijepodne, a sate dok se varivo kuha posvetiti spremanju, odmoru ili igri s djecom. Prije večere samo ga zgotovite i na stol ćete iznijeti zdrav, ukusan i hranjiv obrok idealan za hladne zimske dane.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 1 konzerva bijelog graha (ili pola kg suhog graha koji se namakao preko noći),
  • 6 šalica neslanog pilećeg temeljca (pileća juha)
  • 1 šalica nasjeckanog luka
  • 1 šalica nasjeckane mrkve
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckanog ružmarina
  • 100 g tvrde kore od parmezana + 2/3 šalice naribanog parmezana
  • 2 pileća prsa s kostima (svako od oko pola kilograma)
  • 4 šalice nasjeckanog kelja
  • 1 jušna žlica soka od limuna,
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice papra
  • 2 jušne žlice čistog djevičanskog maslinovog ulja,
  • 1/4 šalice nasjeckanih listića peršina

Priprema:

  1. U veliki lonac stavite grah, pileći temeljac, mrkvu, ružmarin i koru od parmezana. Na vrh položite pileća prsa, poklopite i kuhajte na najslabijoj vatri dok grah i povrće ne postanu jako mekani (7 do 8 sati).
  2. Pileća prsa izvadite na dasku za rezanje i ostavite desetak minuta da se ohlade toliko da se ne opečete dok ih režete. Meso narežite na male komade i odstranite kosti.
  3. Vratite piletinu u lonac i dodajte i kelj. Poklopite te kuhajte na jakoj vatri oko 20 do 30 minuta, odnosno dok kelj ne omekša.
  4. Dodajte sok od limuna, sol i papar, a izvadite koru od parmezana. Poprskajte varivo s malo maslinovog ulja te pospite naribanim parmezanom i sitno nasjeckanim listićima peršina.


VARIVO S JUNETINOM I OKRUGLICAMA

Za one najhladnije dane pripremite varivo s junetinom i obiljem povrća obogaćeno mekanim okruglicama: to je točno ono što vam treba da osjetite ugodnu sitost i toplinu od glave do pete.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Sastojci:

  • 2 jušne žlice čistog djevičanskog maslinovog ulja 25 g maslaca
  • 750 g junećeg odreska narezanog na kockice
  • 2 jušne žlice glatkog brašna
  • 2 režnja češnjaka (zgnječenog ili sitno nasjeckanog)
  • 175 g oguljenog luka
  • 150 g celera narezanog na krupnije komade
  • 150 g mrkve narezane na krupnije komade
  • 2 poriluka narezana na komade
  • 200 g korabe narezane na veće komade
  • 150 ml crvenog vina
  • 500 ml junećeg temeljca (juhe od junetine)
  • 2 svježa lista lovora
  • 3 jušne žlice svježih listića majčine dušice
  • 3 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • Worcester umak,
  • 1 jušna žlica aceta balsamica
  • sol i svježe naribani crni papar

Za okruglice:

  • 125 g glatkog brašna + još malo za posipanje ruku i radne površine,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 g svinjske masti (ili maslaca)
  • voda za zamijesiti tijesto

Za posluživanje - 1 jušna žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U vatrostalnoj posudi zagrijte maslac i ulje te ispecite junetinu tako da posmeđi sa svih strana.
  3. Pospite je brašnom te pirjajte još 2 do 3 minute, zatim dodajte češnjak i sve povrće te popržite 1 do 2 minute.
  4. Zalijte vinom i junećim temeljcem te dodajte začinske biljke i na kraju Worcester umak i aceto balsamico za bolji okus u količini po vašem ukusu. Posolite i popaprite.
  5. Poklopite i preselite posudu u pećnicu te kuhajte varivo oko 2 sata ili dok meso ne omekša.
  6. Za okruglice u zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte svinjsku mast ili maslac te onoliko vode koliko je potrebno da dobijete srednje tvrdo tijesto.
  7. Pobrašnjenim dlanovima oblikujte kuglice.
  8. Nakon dva sata otklopite posudu s varivom i na vrh stavite okruglice. Ponovo poklopite i vratite u pećnicu te kuhajte još 20 minuta, odnosno dok okruglice ne povećaju volumen i ne postanu mekane.
  9. Prije posluživanja varivo pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Linker
26. travanj 2024 09:29