Koliko često je na vašem tanjuru?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Doktor u kući
Doktor u kući
super zdrava

Jeftina namirnica koja smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka debelog crijeva, poboljšava čvrstoću kostiju i zdravlje prostate

31. ožujak 2022.
Pun je hranjivih tvari kao što je mineral molibden, koji sudjeluje u metabolizmu, te vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana, mangana, proteina, magnezija, fosfora i željeza


Grah je prepun vlakana koja štite srce. Također ima puno proteina - pola šalice graha ima jednaku količinu proteina kao i 300 grama mesa, prema podacima American Diabetes Associationa. Uz proteine i složene ugljikohidrate grah sadrži važne vitamine i minerale kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezij.

Proteini u grahu pomažu mišićima našem tijelu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije. Između bijelog i ostalih vrsta graha, birajte ostale vrste jer sadrže antioksidanse i izoflavone koji su moćan spoj koji sprječava nekoliko vrsta raka, u prvom redu debelog crijeva, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava čvrstoću kostiju i zdravlje prostate, a olakšava i simptome menopauze.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Zdrav probavni sustav

Iako se o grahu pisalo i u najstarijim pronađenim zapisima, drevni Egipćani sadili su ga još prije Tutankamona, a jeli su ga drevni Grci u Europi i Indijanci u Americi, posljednjih godina pažnju znanstvenika privlači crni grah. Naime, smatra se da uspješno prevenira rak debelog crijeva tako što održava zdrav probavni sustav. Pun je hranjivih tvari kao što je mineral molibden, koji sudjeluje u metabolizmu, te vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani), mangana, proteina, magnezija, fosfora i željeza.

Neki podaci kažu i da crni grah (i općenito grah) može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 82 posto. Grah, ali i ostale mahunarke, omiljeno su jelo vegetarijanaca i vegana jer nadoknađuju nedostatak bjelančevina u prehrani, a često se pripremaju u kombinaciji sa žitaricama.

Grah valja namakati prije kuhanja jer će biti lakše probavljiv. Nije preporučljivo jesti sirov (kao ni bob) jer neke vrste graha mogu sadržavati toksične tvari koje se uništavaju termičkom obradom, i to već nakon deset minuta. Većina mahunarki kuha se dulje.

Teme
Linker
25. lipanj 2022 05:14