Kao i kod kupnje svake namirnice, i pri kupnji mesa prvo ćete, naravno, pogledati deklaraciju
 Getty Images/iStockphoto
Izoštrite osjetila

Jednostavan test od pet sekundi otkrit će vam je li se meso pokvarilo

10. kolovoz 2020.
Svježinu mesa otkrit će vam njegova boja, tekstura, a ponajviše miris

Kvarljivost namirnica u ljetnim je mjesecima još aktualnija nego inače, a posebna pozornost obraća se mesu. Što nam govore boja mesa, njegova tekstura i miris i kako prema tim pokazateljima možemo vidjeti je li meso dobro za jelo ili je neupotrebljivo?


Prvi korak: čitanje

Kao i kod kupnje svake namirnice, i pri kupnji mesa prvo ćete, naravno, pogledati deklaraciju. Provjerite datum pakiranja, rok trajanja, zemlju porijekla i ostale podatke s deklaracije. Ako ti podaci nisu navedeni ili nisu čitljivi - ne kupujte. Dobro pregledajte i ambalažu - ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice - ne kupujte.


Pomirišite

Ako je s deklaracijom i ambalažom sve u redu, odnosno ako kupujete svježe meso na pultu, slijedi provjera (gotovo) svim osjetilima, pri kojoj će vam najtočnije odgovore dati njuh - mirisanjem ćete najlakše otkriti je li mesu prošao rok. Neovisno o vrsti mesa, ako se osjeti ukiseljen ili truležni miris meso nije jestivo.

Kada kupujete mljeveno meso posebno je važno provjeriti miriši li svježe. Ono, naime, može na prvi pogled izgledati svježe i normalno, ali to ne mora značiti da i je, pa je mirisanje prva mjera opreza.J ak, opor miris neugodan za nos siguran je znak da je meso nejestivo.


Kakva mu je tekstura

Izgleda li vam meso nekako sluzavo? Ako je odgovor potvrdan, nemojte ga jesti, jer to je znak da su se na površini počele umnožavati bakterije. Meso koje se pokvarilo obično će biti gnjecavo na dodir, što se osjeti i kroz foliju. Kao posljedicu razmnožavanja gljivica možete na njemu uočiti zelena i crna područja.


Provjerite boju

Pomno provjerite boju mesa, ali nemojte se potpuno u nju pouzdati. Ona ovisi o vrsti životinje, o načinu držanja i hranjenja, o dobi životinje u vrijeme klanja, ali i o izloženosti mesa kisiku i svjetlu, o temperaturi na kojoj se meso čuva itd. Većina ljudi povezuje lijepu, jaku crvenu boju sa svježim mesom, ali ona nije dovoljan pokazatelj svježine niti to znači da je svaka druga boja loša. Primjerice, ako na mljevenom mesu uočite smeđu ili tamnosivu boju to ne znači da se počelo kvariti, nego jednostavno da nije bilo izloženo kisiku.

Mljevena govedina nije uvijek privlačne sjajne crvene boje, nokupci najčešće biraju takvu. I smeđe i tamnosivo meso dobri su za jelo, ali ako je zelenkasto ili tamno i mutno, vrijeme je za bacanje.


Kušati ili ne?

Općenito se smatra da se meso koje ima kiseo ili gorak okus pokvarilo, ali nema razloga da stavljate u usta (sirovo) meso u čiju svježinu sumnjate. Već ćete i gledanjem i njušenjem dobiti prilično dobar dojam o svježini mesa koje je pred vama, pa nema razloga da se kušanjem izlažete riziku od infekcije.


Nije svejedno kako ga čuvate

Važno je držati meso na odgovarajućoj temperaturi. Ako je meso provelo više od dva sata na temperaturi višoj od 4°C (što je najviša preporučena temperatura u hladnjaku) nemojte ga jesti bez obzira na to kako miriši i kakvu boju ima.

Sirovo meso u hladnjaku uvijek držite odvojeno od namirnica koje se jedu bez toplinske obrade, kako ne bi došlo do mogućeg prijenosa bakterija.


Ako sumnjate - bacite

Svaki puta kad su vam sumnjivi izgled, tekstura, miris ili okus mesa najbolje je rješenje baciti ga. Jedenjem zdravstveno neispravnog mesa riskirate gastrointestinalne infekcije, pa i razvoj težih bolesti probavnog sustava. Zato birajte, kupujte i pripremajte meso oprezno.

Teme
Linker
15. rujan 2021 11:14