Juha od životinjskih kostiju izvrstan je izvor proteina
 FOTOGRAFIJE: GMVOZD GETTY IMAGES
eliksir zdravlja

Jedna je od najzdravijih juha na svijetu, a tako često na nju zaboravljamo

Možda niste znali, ali juha od kostiju je jedno od najzdravijih jela koje možete unijeti u svoje tijelo. Nutricionisti su nam otkrili kako ju učiniti još zdravijom

Nemojte bacati kosti nakon što očistite meso nego ih iskoristite za juhu, juhu kojom ćete unijeti brojne dobrobiti za svoje zdravlje. Naravno, morat ćete odvojiti vrijeme za njezinu pripremu, ali ćete isto tako uživati u njezinim dobrobitima kad ju pojedete.


Što je juha od kostiju?

- Kuhanjem kostiju i vode više od 12 sati, odnosno čak dva dana, kolagen iz kostiju se ekstrahira u tekućinu. Ovo stvara zaista bogat oblik temeljca. Bilo koja vrsta kostiju može se koristiti za pripremu juhe od kostiju, uključujući govedinu, janjetinu, svinjetinu, piletinu i teletinu. Budući da se kuha toliko dugo i da se ekstrahira toliko kolagena, juha od kostiju je želatoizna na sobnoj temperaturi. Kosti se također tipično prže prije upotrebe - rekla je Abbie Gellman, registrirana dijetetičarka i kuharica na Institutu za kulinarsko obrazovanje.


Možete napraviti i biljnu verziju

Tehnički, juha od kostiju zahtijeva upotrebu životinjskih kostiju i ne može se napraviti od povrća. Međutim, liječnica i osnivačica tvrtke Levels, dr. Casey Means kaže kako se može napraviti iznimno hranjiva juha od vegetarijanskih sastojaka te dobiti slične zdravstvene prednosti koje ima tradicionalna juha od kostiju.

- Iskoristite ostatke povrća, filtriranu vodu, morsku sol i začine, stavite ih u veliki lonac i prokuhajte. Zatim pirjajte oko sat vremena s poklopcem i procijedite. Ili to možete napraviti u slow-cookeru ili ekspres loncu - objasnila je Casey Means.


Pažljivo odaberite sastojke

Ključ je u tome da razmislite o sastojcima kako biste izgradili snažan nutritivni profil za svoju vegetarijansku juhu.

- Na primjer, dodavanjem wakame algi može se dobiti dodatno kalij, kalcij, folat, jod i omega-3 masne kiseline. Dodavanjem začina poput kurkume i đumbira možete pojačati protuupalni potencijal juhe zbog spojeva kurkumina i đumbira. Gljive mogu dati bogat, jak okus i izvor vitamina B, aminokiselina i vitamina D. Osim toga, dodavanjem povrća bogatog aminokiselinama, poput glicina i prolina, tijelo može biti gradivni blok za prirodnu proizvodnju kolagena kojoj mnogi ljudi streme konzumacijom tradicionalne juhe od životinjskih kostiju, to su potočarke, zelje repe, špinat, kelj, cvjetača, kupus, šparoge i gljive. Vitamin C je također ključan za proizvodnju kolagena pa su ostaci brokule, kelja i paprika dobri dodaci - ističe Casey.

Bez obzira na to želite li pripremiti tradicionalnu juhu od kostiju ili ćete odabrati vegetarijansku, kvaliteta juhe ovisi o kvaliteti sirovih sastojaka.

- Nema znanstvenih podataka o specifičnim zdravstvenim prednostima jedne juhe od kostiju na drugom, sve se svodi na okus i sklonost. Najvažnija stvar na koju se trebate usredotočiti je odabir najkvalitetnijih sastojaka, s obzirom na to da će se sporo kuhati i vjerojatno ćete jesti sve u loncu. Mislite na organsko, hranjeno travom i slično, radi boljeg okusa i zdravstvenih dobrobiti - kaže Amy Lee, voditeljica prehrane za Nucific.




Koja je najzdravija juha od kostiju?

Za one koji se odlučuju za tradicionalnu juhu od kostiju, važno je imati na umu da iako jedna nije nužno bolja od druge, različite životinjske kosti će imati različite količine hranjivih tvari.

- Kosti od crvenog mesa (govedina, kozletina i janjetina) proizvodit će juhu s više prirodnih masnih kiselina koje će pomoći u zadržavanju mišićne mase i kontroli dijabetesa tipa 2. Juha od pilećih kostiju dat će više proteina po obroku, dok su riblje kosti nevjerojatan izvor joda, a obje su odličan izvori kolagena - rekla je Ashley Shaw, dijetetičarka u Preg Appetitu.

Iako su se općenito stručnjaci složili da postoji vrlo malo istraživanja koja pokazuju da je juha od kostiju bolja za vas od tradicionalne juhe, svakodnevna konzumacija može pomoći vašem tijelu u opskrbi proteinima, kolagenom i drugim hranjivim tvarima napraviti zdravu prehranu.

Juha od kostiju također je relativno jednostavna za pripremu i omogućuje veliku fleksibilnost sa sastojcima, što je ključno jer je raznolikost hranjivih tvari nevjerojatno važna.


Pet zdravstvenih prednosti juhe od kostiju

Bjelančevine: Juha od životinjskih kostiju izvrstan je izvor proteina. 2 dcl juhe od kostiju od piletine, naprimjer, imaju oko 10 grama proteina.

Kolagen: Izvrstan je izvor proteina kojeg nalazimo u vezivnom tkivu.

- Kolagen je neophodan za zacjeljivanje rana, elastičnost kože (mislite na manje bora/strija), zdrave nokte i kosu te za poboljšanje zdravlja zglobova - navodi Gellman.

Mikronutrijenti: Oni su kritični dio cjelokupnog zdravlja.

- Mikronutrijenti su sićušni vitamini, minerali i drugi spojevi koji djeluju kao regulatori i gradivni elemetni za molekularne mehanizme našeg tijela. Kad jedemo, trebali bismo tražiti mikronutrijente kako bismo dobili raznolik i adekvatan niz. Juha od kostiju pruža mnoge od njih, uključujući kalcij, fosfor, magnezij, vitamin A, vitamin K2, željezo, cink, selen i mangan. Mnogi od tih mikronutrijenata važni su za našu metaboličku funkciju, za način na koji obrađujemo energiju u tijelu, i nešto što ljudima često nedostaje. Vegetarijanska juha, na primjer, uključivat će bogate količine mikronutrijenata - objašnjava dr. Means.

Glicin: Ova aminokiselina djeluje kao neurotransmiter, koji je građevni blok kolagena i potreban je za stvaranje kritičnog antioksidansa, glutationa.

- Glicin također igra ulogu u metabolizmu šećera u krvi i metaboličkom zdravlju, a otkriveno je da dodatni glicin poboljšava sadržaj masti u jetri, smanjuje razinu kolesterola, razinu inzulina i oksidativni stres na životinjskim modelima. Također, može potaknuti lučenje kiseline u želucu, što je važno za odgovarajuću probavu i zdravu funkciju crijeva. Iznenađujuće, niska želučana kiselina zapravo može dovesti do simptoma želučanog refluksa, pa je podrška zdravoj proizvodnji kiseline u želucu važna za ukupnu probava. Vegetarijanski izvori glicina koji se lako stavljaju u juhu uključuju alge, potočarku, zelje repe, špinat, kelj, cvjetaču i kupus - rekla je dr. Means.

Niski glikemijski indeks: Domaće juhe, mesne ili vegetarijanske, niske su glikemijske vrijednosti, bez dodanog šećera, niskokalorične i odličan su način hidratacije. Mogu poslužiti kao odličan međuobrok koji će vas opskrbiti između obroka.

Linker
13. travanj 2024 13:58