Zdravi ljetni međuobrok

 SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Jedete ih svakog ljeta, ali sigurno niste ni svjesni što mogu učiniti vašem mozgu, kolesterolu i probavi!

Ovo voće bogato je prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K


Smokva je tipično mediteransko voće, bogatog okusa i raskošnog sastava. Obiluje kalcijem, željezom, magnezijem, vitaminom B6 i kalijem te balastnim tvarima ili vlaknima, a ne sadrži masti. I svježe i sušene smokve bogate su pektinom pa učinkovito djeluju na snižavanje kolesterola i bolju probavu.


Dobar san

Smokva sadrži i triptofan koji podupire dobar san i, pospješujući dobru cirkulaciju, pomaže da mozak iskoristi glukozu. Važno je naglasiti da je smokva odlična hrana za mozak: svježe, a naročito sušene, sadrže obilje magnezija koji je pravi melem za živčani sustav i izuzetno ga je korisno uzimati u stanju napetosti, anksioznosti, depresije i kod PMS-a, a poželjan je i za opuštanje mišića i dobar san. Savjet za one koji imaju problema s viškom kilograma: dajte prednost svježim smokvama jer su sušene puno kaloričnije.

image
SHUTTERSTOCK

Dobro je znati

Protiv bradavica: Mliječni sok smokve koji će se pojaviti na peteljci ili zelenoj smokvi pomaže u uklanjanju bradavica.

Za bolju probavu: Sameljite pola kilograma smokvi. Dodajte 5 g brašna od listova biljke sene. Od dobivene smjese napravite kobasicu, umotajte je u foliju i čuvajte u hladnjaku. Svakog jutra uzmite manji komadić na prazan želudac.

Kurje oči: Unutarnji dio smokve nanesite na kurje oko, omotajte gazom i ostavite preko noći. Ujutro uklonite zavoj i potopite nogu u vruću vodu. Tada kurje oko možete skinuti. Ako je potrebno, postupak više puta ponovite.

Bolovi u leđima: Tijekom idućih mjesec dana svaku večer prije spavanja pojedite suhu smokvu, suhu marelicu i 5 suhih šljiva. Ovi su plodovi bogati sastojcima koji pomažu regeneraciji tkiva intervertebralnih diskova. Patite li od disk hernije, ovaj recept je idealan za vas.

Protiv podočnjaka: Zrelu smokvu prerežite na pola i stavite na podočnjake. Ostavite 20 minuta. Rezultat će vas iznenaditi!

Dijabetički čaj: Dvije žličice suhog lišća smokve prelijte sa šalicom vruće vode. Ostavite 15-ak minuta, potom procijedite. Popijte svako jutro.

Bakterije u želucu: U staklenku poslažite narezane suhe smokve i prelijte ih domaćim maslinovim uljem. Nakon 40 dana svako jutro pojedite jednu smokvu s malom žlicom maslinovog ulja iz staklenke. Ovaj je pripravak dobar i u liječenju astme i hemoroida.

Kod upale desni: Šalicom kipuće vode prelijte 6 smokvi i pustite ih da se namaču tri dana. Potom procijedite pa sa po žlicom pet puta na dan ispirite usta, progutavši tekućinu. Patite li od zubobolje, svježim smokvom trljajte bolno mjesto.

Kašalj: Kaša dobivena od mljevenih smokvi skuhanih u vinskom octu pomoći će kod kašlja i potaknuti izbacivanje mokraćnih kamenaca i pijeska.

Linker
12. travanj 2024 05:32