Pored vitamina C, brokula sadrži i druge antioksidante.
 FOTOGRAFIJE: CAPUSKI GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ozelenite jelovnik

Jedite ovo superpovrće - korisno je za srce i probavu, a preventivno djeluje i na neke vrste raka

Ako niste obožavatelj, postanite, jer to je zeleno povrće iz porodice kupusnjača (krstašica) puno antioksidanata

Možda niste obožavatelj brokule, ali bilo bi dobro da postanete, jer to je zeleno povrće iz porodice kupusnjača (krstašica) puno antioksidanata, odlično je za srce, potiče dobro zdravlje probavnih organa, a moglo bi čak pomagati u sprečavanju pojave raka. Uz to, brokulu je lako uklopiti u različite recepte i odlično se slaže s nizom namirnica, pa ćete svakako pronaći način da vam se češće nađe na jelovniku, tim više što je i ukusna. Možete je jesti sirovu, pirjanu, kuhanu (na pari), pečenu... Dajte joj priliku, već će i najjednostavnije jelo – poput kuhane brokule s maslinovim uljem i češnjakom – iznenaditi dobrim okusom, a nitko vam ne zabranjuje da joj dodate i malo sira. Uživajte u brokuli što češće, jer korisna je za zdravlje cijelog organizma.

1. Kao centrala hranjivih sastojaka

Kao uobičajena porcija uzima se šalica sirove brokule, pa ćemo pogledati i koliko je u takvom serviranju nutrijenata. Ovisno o pripremi, nutritivni profil može se promijeniti. Šalica sirove brokule sadrži:

30 kalorija

1,9 grama proteina

0,2 grama masnoća

4,7 grama ugljikohidrata

1,8 grama vlakana

27,4 miligrama soli

230 miligrama kalija

69,4 miligrama vitamina C

0,145 miligrama vitamina B6

49,4 mikrograma folata

6 mikrograma vitamina A.

2. Obilne količine brokule dobre su za srce

Povrće i voće odavno je poznato kao ključno u uravnoteženom prehrambenom planu. Konzumiranje tih namirnica posebno je važno za zdravlje srca, najviše za smanjenje rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti uobičajeno vodeći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, pronalaženje načina za snižavanje spomenutog rizika nedvojbeno je dobra ideja. Analiza više studija provedena 2018. sugerira da povrće iz skupine kupusnjača vjerojatno pruža snažne dobrobiti za kardiovaskularno zdravlje. Osim brokule, to su i kupus, kelj, cvjetača, prokulica, raštika...

3. Možda smanjuje rizik za neke vrste tumora

Neka istraživanja pokazuju kako bi brokula i srodno joj povrće potencijalno mogli preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući tome što sadrže sulforafan, biljni spoj koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra. Premda istraživanja na tom polju još traju, sigurno vam neće škoditi ako i prije otkrivanja konačnih dokaza napunite tanjur brokulom.

4. Podržava dobru probavu

Brokula može pomoći i probavnim organima. Američko istraživanje na miševima iz 2017. pokazalo je da su glodavci koji su dobivali suplement brokule doživjeli pozitivan učinak na crijevni mikrobiom (bakterijsku zajednicu koja živi u crijevima), što je dovelo do smanjenja upale. Istraživači misle da bi i srodno povrće, poput cvjetače i prokulice, moglo imati sličan učinak na zdravlje probavnog sustava. Dakle, vrijeme je za obroke s više vrsta povrća. Ova otkrića mogu biti obećavajuća za osobe koje boluju od upalnih bolesti crijeva, oboljenja koje karakterizira kronična upala u probavnom sustavu.

5. Dobra je za kožu jer je puna vitamina C

U šalici sirove brokule gotovo je 70 miligrama vitamina C, što je golem dio preporučene dnevne količine koja za žene iznosi 75, a za muškarce 90 miligrama. Vitamin C posebno je koristan za kožu, učinkovit je kad se nanosi izravno na kožu, ali i kad ga organizam dobiva konzumiranjem određenih namirnica. Ovaj je vitamin snažan antioksidans, a to znači da može pomoći u sprečavanju štete koju nanose slobodni radikali, nestabilni spojevi koji su krivi za preuranjeno starenje kože.

6. Bogata antioksidansima

Slobodni radikali imaju nesparene elektrone te se lako vežu za druge molekule, a kada to učine mogu poremetiti procese koji se odvijaju u stanici i nanijeti štetu. Oni su prirodni nusprodukt metaboličkih procesa, pa ih se ne može izbjeći, ali i vanjskih čimbenika, kao što je pušenje. Problem povezan sa slobodnim radikalima povećava se kada dođe do oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidanata. Što tada može biti rješenje? Više antioksidanata, a možete ih dobiti iz dobro osmišljene prehrane. Pored vitamina C, brokula sadrži i druge antioksidante, uključujući lutein i zeaksantin, oba odlična za zdravlje očiju.

Linker
23. travanj 2024 08:22