FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zaštitni učinak

Jedite ovo četiri puta tjedno i smanjit ćete rizik za smrt uslijed srčanog ili moždanog udara

Dobra vijest je i to što ne morate iz temelja promijeniti svoju prehranu

Vaše srce je jedan od najvitalnijih organa u tijelu, no održavanje tog mišića zdravim nije uvijek lako. Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti zbog rizičnih faktora kao što su povišen krvni tlak, tjelesna neaktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola u SAD-u svakih 40 sekundi netko doživi srčani udar. Gotovo 30 posto tih slučajeva završi smrtnim ishodom, a oko 50 posto smrti nastupi čak i prije nego što osoba uopće stigne do bolnice. No, čak i ako doživite srčani udar, postoji jedna namirnica koja može smanjiti rizik za smrt uslijed njega za čak 50 posto. Riječ je o chili papričici.

Talijansko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology, ispitivalo je utjecaj chili papričica na rizik za smrt uslijed srčanog udara. Znanstvenici su analizirali podatke više od 22.800 ispitanika, među kojima su bili muškarci i žene koji su u studiju uključeni u periodu između ožujka 2005. i travnja 2015. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je oko 8 godina te je uspoređivano s njihovim prehrambenim navikama. Autori studije su otkrili da su osobe koje su redovito konzumirale chili papričice najmanje četiri puta tjedno ili više imale 40 posto niži rizik za smrt od srčanog udara u odnosu na osobe koje su tu namirnicu jele rijetko.


Snižavaju i rizik za smrt od moždanog udara

No, znanstvenici se nisu zaustavili samo na dobrobitima chili papričica povezanim sa srčanim udarom. Naime, pokazalo se da su osobe koje su ih jele četiri puta tjedno ili češće imale i 60 posto manji rizik za smrt od cerebrovaskularnih bolesti, poput moždanog udara u usporedbi s osobama koje ih nisu redovito jele. Nisu ispitivali zašto chili papričice imaju pozitivan utjecaj na zdravlje srca, no neki stručnjaci smatraju da kapsaicin, aktivni sastojak koji tim papričicama daje ljutinu, može biti glavni razlog.

- Neki podaci pokazuju kako kapsaicinoidi (skupna tvari koje uključuju i kapsaicin) mogao imati utjecaj na funkciju trombocita (pomažu tijelu da stvori ugruške kako bi se zaustavilo krvarenje), na stanice kojima su obložene krvne žile te na smanjenje inzulinske rezistencije - objašnjava dr. Jeffrey Teuteberg, američki kardiolog i profesor kardiovaskularne medicine koji nije bio uključen u istraživanje.


Pozitivan utjecaj chili papričica neovisan je o tome hrani li se osoba inače zdravo ili ne

Dobra vijest je i to što ne morate iz temelja promijeniti svoju prehranu. Naime, pozitivne posljedice konzumiranja chili papričica četiri puta tjedno ili češće u vidu smanjenog rizika za smrt uslijed srčanog i moždanog udara uočene su neovisno o tome jesu li se ispitanici inače pridržavali pravila takozvane zdrave prehrane. Zaista je zanimljivo da je zaštita od smrtnosti bila prisutna neovisno o načinu prehrane koji su provodili ispitanici - rekla je voditeljica studije dr. Marialaura Bonaccio, epidemiologinja s Mediteranskog neurološkog instituta u Italiji.

- Drugim riječima, netko se možda drži pravila zdrave mediteranske prehrane, a netko se možda hrani manje zdravo, ali i za jedne i za druge je chili papričica imala jednak zaštitni učinak - dodala je.

Neki se stručnjaci ne slažu da je dovoljno dodati samo chili papričicu inače nezdravom režimu prehrane

Duane Mellor, nutricionist i profesor na Aston Medical School u Velikoj Britaniji izjavio je da to istraživanje nije pokazalo uzročnu povezanost između konzumiranja chili papričica i zdravstvenih dobrobiti te da se pozitivan učinak može pripisati načinu prehrane povezanom s konzumacijom chili papričica.

- Moguće je da osobe koje često koriste chili papričice također češće koriste začine i ljekovito bilje te više svježe hrane, uključujući i svježe povrće - rekao je te dodao da je, iako te papričice mogu biti ukusan dodatak jelima, njihov direktan utjecaj na zdravlje srca malo vjerojatan te da je vjerojatnije da je stvar u tome da chili papričice neke druge zdrave namirnice čine ukusnijima i primamljivijima. S njim se slažu i neki drugi zdravstveni stručnjaci koji smatraju da nije dobro samo dodati chili papričice u prehranu već da treba poraditi na tome da prehranu općenito učinimo zdravijom.

- Iako su chili papričice vjerojatno zdrave za srce, važno je shvatiti da nije dovoljno iscijediti malo ljutog umaka na cheeseburger i smatrati da ste zaštićeni - upozorava dr. Sarah Samaan, američka kardiologinja koja nije bila uključena u istraživanje. Zaključuje savjetom da će vas puno dalje na putu prema zdravlju i dužem životu odvesti to da chili papričice učinite samo još jednim dijelom svoje općenito zdrave prehrane.

Linker
20. travanj 2024 03:50