Nemojte zaboraviti da jabuke treba jesti s korom jer upravo u kori i neposredno ispod nje ima najviše kvercetina.

 SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
Isplati se probati

Jedan dan u mjesecu jedite samo jabuke ili pijte jabučni sok. Rezultat je odličan!

15. kolovoz 2022.
Organizam će proći detoksikaciju, a tu su i druge dobrobiti

Jedna jedina jabuka sadrži barem 150 nutrijenata, a da ne govorimo o vitaminima (ponajprije A, B i C), mineralima (posebno je bogata kalijem, fosforom, klorom, natrijem, magnezijem, kalcijem, sumporom, željezom i fluorom), pektinu koji pomaže sniziti šećer i kolesterol u krvi te organskim kiselinama.

Kvercetin

Jabuke su naročito vrijedne zbog kvercetina, tvari snažnog antioksidativnog učinka i sposobne da uništava viruse, a prema brojnim istraživanjima ima i snažan učinak na vrlo rašireni virus herpes simpleks koji izaziva groznicu na usni. No, nemojte zaboraviti da jabuke treba jesti s korom jer upravo u kori i neposredno ispod nje ima najviše kvercetina.

Pektin

Tu nije kraj pozitivnim svojstvima jabuke: ona je učinkovita za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, grlobolje, proširenih vena, opstipacije i mnogih drugih bolesti i poremećaja. Naravno, jabuke je najbolje jesti svježe jer takve sadrže veće količine pektina koji u organizmu apsorbira vodu i toksine. Stoga neki stručnjaci sugeriraju da bi bilo poželjno jednom mjesečno detoksicirati organizam tako da se jedan dan jedu samo jabuke i pije jabučni sok.

Zubi i dah

Osim toga, s obzirom na to da pektin ima sjajan učinak na sluznicu crijeva, preporučuje se uzimati jabuke i u stanjima opstipacije ili proljeva, a stomatolozi ih pak smatraju poželjnim za njegu zuba te odličnim sredstvom za osvježavanje daha. Ne zaboravite ni sok od jabuke, koji je ljekovit i vrlo osvježavajući napitak te sadrži sve sastojke kao i jabuka, ali ne onaj zaslađeni iz trgovine, već sok koji ste sami napravili u sokovniku.

Sve o prirodnim pripravcima i namirnicama koje djeluju kao lijek i pomažu protiv raznih tegoba čitajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, na kioscima je od četvrtka, 18. kolovoza.

Teme
Linker
01. rujan 2022 16:02