Za pripremu salate ne treba odvojiti puno vremena, a možete uživati u savršenom obroku.
 Snimio: Boris Kovačev/HANZA MEDIA
Ručak na poslu

Ječam - odličan izbor za ručak na kraju radnog tjedna

Zašto sam odabrala ječam? Zato jer obiluje nezasićenim masnim kiselinama, a odlikuje se i visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora... I zato što je u ovoj verziji vrlo ukusan.

Prije nego što se 'pretvorim' u pecivo i jogurt, odlučila sam početi nositi na posao jelo od kuće. Dosta mi je bilo sendviča, krafni, grickalica koje sam svakodnevno jela da bih izdržala na poslu. A dolaskom kući u sebe bih strpala previše, što se, naravno, vidjelo. Odluka je pala, moram nešto napraviti za sebe i prekinuti s nezdravom hranom.

Najdraže jelo

Salate su ionako moje najdraže jelo. Da je zdravlje skriveno u njima, znala sam već odavno. U ladici zato sada uvijek imam maslinovo ulje, morsku sol i kvasinu (vinski ocat), a već neko vrijeme moj ručak i ja dolazimo zajedno na posao.
Moja obitelj veseli se kad moja mašta i od običnih namirnica napravi nešto neobično. Njihov dio ručka (uz neke dodatke) uvijek je spreman. Tako jedući istu klopu, imamo iluziju da smo zajedno, da se družimo i razgovaramo. Sigurna sam da je moj obrok zdrav i napravljen s puno ljubavi. Što se više trudim oko pripreme, osjećam se bolje, posebno kada planiram sljedeći obrok i spremam ga večer prije ili rano ujutro. Tako mi se čini da postajem odgovornija (nikad nije kasno) prema sebi i svom zdravlju.
Zašto sam odabrala ječam? Zato jer obiluje nezasićenim masnim kiselinama, tj. sadrži 35 posto onih koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije odlika niti jedne druge žitarice. Odlikuje se i visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora. Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala, a selen u organizmu smanjuje rizik od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Bogat je vitaminom E, u manjim količinama sadrži vitamine A i D.

Snimio: Boris Kovačev/HANZA MEDIA
Naša je novinarka odlučila prekinuti s nezdravom hranom i instant rješenjima za ručak na poslu te postati odgovornija prema sebi i svom zdravlju.


U moju salatu od ječma ide:

  • jedna zelena paprika
  • nekoliko zelenih i crnih maslina
  • 350 grama ječma
  • 100 grama parmezana narezanog na kockice
  • 2 komada slatko-ljute crvene paprike
  • jedna rajčica
  • 150 grama kukuruza

U umak sam stavila:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • malu žlicu senfa
  • 50 ml aceta balsamica
  • 1,5 malu žlicu origana
  • nekoliko kapi limuna
  • sol i papar

Priprema:

  1. Skuhala sam ječam u velikom loncu slane vode dok nije omekšao (al dente).
  2. Ocijedila sam ga i isprala u hladnoj vodi, stavila u veliku zdjelu te prelila s malo maslinova ulja.
  3. Dodala sam kukuruz, nasjeckane paprike, masline i rajčicu.
  4. Umak sam napravila u posebnoj zdjelici kako bih ga lakše rasporedila po salati. Lagano sam izmiješala i ukrasila s nekoliko maslina i kockica parmezana.

Linker
19. travanj 2024 11:47