Kada je chia u pitanju, tada ne morate misliti kako pretjerujemo s pohvalama - ona je doista zahvalna namirnica koju možete ubaciti u gotovo sve!
 Foto: iStock
Prednosti i primjena

Isprobali smo tri predobra recepta sa chia sjemenkama, možete i vi!

01. rujan 2016.
Superhrana bez koje je zdravi obrok postao gotovo nemoguć. Bogate su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a čine čuda za naše zdravlje. Ukoliko ih još niste probali, krajnje je vrijeme...

Chia sjemenke su, moglo bi se reći, pravo malo čudo prirode. Zbog svojih nutritivnih svojstava ove visokovrijedne sjemenke svrstavaju se u kategoriju superhrana jer obiluju vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Osim toga, redovna konzumacija chia sjemenki ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje među kojima se ističu:

Izvrstan izvor vlakana

Jedna žlica chia sjemenki donosi oko 5 grama dijetalnih vlakana, što može biti od značajne pomoći onima koji imaju poteškoća s dosezanjem preporučenog dnevnog unosa vlakana koji iznosi 38 grama za muškarce, a 25 grama za žene. Vlakna daju dulji osjećaj sitosti pa pomažu u smanjenju kalorijskog unosa i regulaciji tjelesne težine.

Snažan antioksidans

Chia sjemenke su krcate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ove molekule pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koje se smatra odgovorima za razvoj niza bolesti, od različitih upalnih procesa do više vrsta karcinoma.

Izvor proteina

U žlici chia sjemenki nalazi se oko 3 grama kompletnih proteina, dakle onih koji sadržavaju sve esencijalne aminokiseline. Proteini doprinose rastu i održavanju mišićne mase.

Foto: Fotolia

Bogat su izvor omega masnih kiselina

Rijetko koja namirnica može stati uz bok chia sjemenkama prema udjelu omega-3 masnih alfa lipoična kiselina (ALA).

Obiluju mineralima

Chia sjemenke su izvrstan izvor minerala, poput željeza, kalcija, ali i magnezija i mangana. Upravo posljednja dva minerala imaju značajan utjecaj na sportske performanse pa je bitan njihov dodatan unos.

Kako chia sjemenke uvrstiti u prehranu?

Recepata s chia sjemenkama je pregršt, od jednostavnih pudinga, smoothieja, muffina, tortilja pa do različitih kolačića koji sadrže ove visokovrijedne sjemenke. Donosimo 3 jednostavna recepta koji u sebi sadrže chia sjemenke.

1 šalica mlijeka
1/4 šalice chia sjemenki
3 žlice kakaa u prahu
malo soli
1 žlica meda
40 g tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)

Priprema:

  1. Sve sastojke osim čokolade stavite u veću posudu i dobro promiješajte da se sjedine.
  2. Ostavite da stoji barem sat vremena, da bi chia povukla vodu i napravila želatinoznu smjesu.
  3. Ukrasite po želji i servirajte.

Savjet više!

Prije serviranja po vrhu možete naribati tamnu čokoladu, možete dodati i par goji bobica ili svježeg voća. Također, chia pudding možete posipati sjeckanim bademom ili kokosom.

2 jaja
1,5 žlice chia sjemenki
1 glavica luka
150 g purećeg filea
50 g šampinjona ili nekih drugih gljiva
1/2 paprike
2 žlice kokosovog ulja
začini: peršin, sol, papar, crvena paprika

Priprema:

Tortilju je zapravo prilično lako napraviti.

  1. U posudi razbijte 2 jaja, dodajte začine po želji i chia sjemenke. Sve dobro promiješate pa ostavite da se zgusne, što se dogodi već nakon 15-ak minuta. Smjesa će postati poput želatine.
  2. Zagrijte tavu na koju ste stavili malo kokosovog ulja i istresite dio smjese chia sjemenki kao da radite palačinke. Sa svake strane pečete po 2-3 minute. Od ove smjese dobit ćete 3 tortilje.

Punjenje:

  1. Meso, papriku, luk i gljive narežete na sitno, po želji.
  2. Na tavi zagrijete ostatak kokosovog ulja pa stavite prvo luk da se zacakli.
  3. Potom dodajte papriku i malo vode da ne zagori, te pirjate par minuta, da paprika malo omekša.
  4. U tavu zatim dodajte meso pa gljive i ostavite da se pirja dok meso nije pečeno. Što ste na manje komade narezali meso, to će brže biti gotovo.
  5. Smjesu razdijelite na broj tortilja koje ste dobili i nadjenete ih. Uživajte!

1,5 žlica chia sjemenki
0,5 dl bademovog ili zobenog mlijeka
2 banane (oguljena i zgnječena)
150 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
50 g datulja (nasjeckane na sitno)
50 g naribane tamne čokolade
1 žlica maslaca od badema
cimet

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
  2. U manjoj posudi promiješajte chia sjemenke i bademovo (zobeno) mlijeko i pustite da odstoji 10-ak minuta dok ne dobije gelastu teksturu.
  3. Smjesu istresite u veću posudu i dodajte zgnječenu bananu, zobene pahuljice, maslac od badema i cimet te miješajte dok smjesa ne postane jednolična.
  4. Nježno umiješajte komadiće čokolade i datulje.
  5. Oblikujte manje keksiće i stavite na papir za pečenje.
  6. Pecite 17-20 minuta, odnosno dok dno keksića ne dobije zlatno-smeđu boju. Uživajte!

Teme
Linker
01. listopad 2022 15:36