Gotovo polovicu Majina Instagram profila čine chia pudinzi, vrijeme je da jedan podijeli i s nama :)
 Snimila: Maja Brekalo
Delicious and healthy by Maya

Isprobajte chia puding, možda postane i vaš omiljeni doručak!

Ovoga puta Maja nam je pripremila ne jedan već dva recepta - jedan za njezin omiljeni chia puding i drugi za njezino omiljeno biljno mlijeko.

I tako smo napokon stigli do mog omiljenog doručka: chia pudinga. Ovdje i u još nekim medijima su me prozvali "kraljicom smoothija", ali zapravo je moj Instagram prepun chia pudinga na sto načina. A sad kad su stigle napokon i jagode, nitko sretniji od mene!!!

Svaki dan gušta u njemu

Chia puding je na mom jelovniku baš svaki dan, kao doručak, užina ili lagana večera. Jako je zgodan obrok za ponijeti na posao pa tako i meni na avion. Ova poslastica će vas istovremeno osvježiti i zasititi jer su ove sićušne sjemenke odličan izvor proteina i vlakana te stabiliziraju šećer u krvi. Unijet ćete cijelo bogatstvo različitih fitonutrijenata, minerala, vitamina, polifenola, enzima.

Chia sjemenke izuzetno ljekovito djeluju na probavni trakt, poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima (jako važno za ljude s manjkom željeza u krvi), osobito minerala pa tako poboljšavaju oksigenaciju krvi, a istovremeno su bogate željezom, kalcijem, magnezijem manganom i cinkom te vitaminima B grupe.

Poboljšavaju hidratizaciju tijela, oporavak mišića nakon sporta, bogate su proteinima i vlaknima što je sjajno za mršavljenje i održavanje idealne tjelesne težine. Važno je da nikad chija sjemenke ne konzumirate suhe. Uvijek namočene u vodi, soku, mlijeku, jogurtu...

Snimila: Maja Brekalo
Iako je Maji estetika jako važna, ne morate se puno zamarati kako će izgledati vaš chia puding jer će svejedno biti jako ukusan.

Drevna superhrana

Chia sjemenke bile su izuzetno bitan sastojak u prehrani starih južnoameričkih civilizacije Azteka, Inka i Maja. Ova drevna superhrana smatrala se lijekom i vrednijom od zlata. Sama riječ chia na majanskom znači snaga. Eto, mislim da sam vam nabrojila puno razloga zašto biste trebali uključiti chia sjemenke u svoju prehranu.

A možete početi s ovim pudingom :-)

Danas ćete dobiti recept za puding s jagodama i moje omiljeno biljno mlijeko, mlijeko od oraha. Naime, dugo sam tražila zamjenu za kravlje mlijeko u kavi jer su mi sva industrijska prilično..., pa hmmm, nefina u kavi i totalno joj promijene okus na nešto slično Divki. E pa napokon ga pronađoh :-) Domaće mlijeko od oraha, kava ostaje kava s blagom aromom oraha i to je to :-)

Snimila: Maja Brekalo
Naša blogerica jedna je od onih ljudi koji nisu obožavatelji kravljeg mlijeka, pa zato radi svoje, od oraha. I stvarno je super ukusno.

Prejednostavno ga je napraviti ako imate blender. Jednom me je jedan kolega pitao "kako iscijediš orahe", hahaha. Dakle, orahe ne cijedimo. Tekućina je voda u kojoj izblendano orahe, uz dodatak malo soli i nečeg slatkog poput meda, agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Inače, jagode mi imaju poseban šarm jer u njima uživamo tako kratko. No, kada ih ponestane, posegnem za drugim varijantama chia pudinga, čokokadnim s bananom i čokoladnom granolom (recept je na blogu), sa narančom, kruškama, borovnicama, malinama ili bilo kojim drugim bobicama. Baš sve mi je to jako fino :-)

Maja

Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.

1/2 litre vode
1/2 šalice oraha namočenih s vodom i prstohvatom soli te opranih i ocijedjenih
1 žličica meda
Prstohvat soli

Priprema:

  1. Dobro izblendati. Ne trebate procijediti (meni se obično ne da) jer nema puno pulpe.
  2. Držite u hladnjaku do dva dana.


Ja obično napravim novo svaki dan jer mi je jako fina pjena koja se stvori kod blendanja pa za jutarnju kavu dobijem capuccino :-)

Za puding:
2 žlice chia sjemenki
1/2 šalice mlijeka
1 žličica javorovog ili agavinog sirupa

Priprema:

  1. Pomiješati i staviti da odstoji barem sat vremena ili preko noći.
  2. Promiješajte smjesu nekoliko put kroz prvih 15-tak minuta da se sjemenkice ravnomjerno rasporede u tekućini.

Ostali sastojci:
1 šalica jagoda
1 šalica jogurta (ja sam koristila sojin, a super je i grčki)
Javorov ili agavin sirup

Priprema:

  1. Kad se puding zgusnuo, dodajte polovicu jogurta i promiješajte. Zatim slažemo u zdjelicu.
  2. Na dno sloj narezanih jagoda, zatim smjesa chije i jogurta, zatim druga polovica jogurta i na vrh jagode.
  3. Zasladite sa sirupom i uživajte.

Savjet plus!

Pola chia sjemenki sam namočila u smoothiju od jagoda (voda i jagode izblendani) i ta smjesa je na dnu teglice. Prvi put sam to napravila i jako mi se sviđa.

Probajte :-)

Linker
03. travanj 2024 14:23