Istraživanja su pokazala da osobe koje povećaju unos vode s manje od 1,5 na 2,2 litre dnevno imaju rjeđe epizode mokraćnih infekcija u odnosu na period kad su pile manje vode

 SHUTTERSTOCK
vrlo su česte

Infekcija mokraćnih puteva: koje namirnice jesti, a koje je najbolje izbjegavati

U pala mokraćnih puteva može uzrokovati nelagodu, bol i učestalu potrebu za pražnjenjem mjehura, no može dovesti i do rzvoja ozbiljnih komplikacija

U prevenciji ili smanjenju učestalosti infekcija mokraćnih puteva od velike pomoći mogu biti neke namirnice. Jednako tako, neke je namirnice bolje izbjegavati ako ste skloni čestim mokraćnim infekcijama.


Što jesti

CELER: ovo prilično zanemareno povrće, koje se uglavnom koristi samo kao dodatak juhama i umacima, izuzetno je korisno za mokraćni mjehur i vezivna tkiva. Znatno smanjuje količinu mokraćne kiseline te tako umanjuje nelagodu prije i nakon mokrenja. Celer također može pomoći u stvaranju mokraće, a dokazano je i da pomaže u suzbijanju bakterijskih infekcija u reproduktivnim organima i probavnom sustavu, a ne samo u mokraćnom traktu.

BOBIČASTO VOĆE: od borovnica preko jagoda do malina, bobičasto voće sadrži flavanol koji dokazano pomaže u liječenju bakterijskih infekcija, naročito onih u mokraćnim putevima.

KRUŠKE, BANANE, MAHUNE, TIKVU, KRUMPIR, NEMASNE PROTEINE, KRUH OD CJELOVITIH ŽITARICA, ORAŠASTE PLODOVE I JAJA.

To su namirnice koje će vam osigurati nutrijente, a s druge strane neće nadražiti mokraćni mjehur. Imajte na umu da je prošlogodišnje istraživanje pokazalo da vegetarijanska prehrana može smanjiti rizik za razvoj infekcije mokraćnih puteva, vjerojatno zbog antibakterijskog učinka antioksidansa kojih u biljnoj prehrani ima u izobilju.


Što ne jesti

Važno je reći da prerađena hrana sadrži manje antioksidansa i drugih nutrijenata od svježe i može povećati razinu slobodnih radikala u tijelu, što samo otvara put infekcijama. No, postoje i određene namirnice koje nisu poželjne ako ste inače skloni infekcijama mokraćnih puteva zato što mogu nadražiti mokraćni mjehur.

Takve namirnice koje bi bilo bolje izbjegavati su:

● KAVA

● ALKOHOL

● CITRUSNO VOĆE

● JELA OD RAJČICE

● UMJETNA SLADILA

● JAKO ZAČINJENA HRANA

Linker
06. ožujak 2024 00:41