Poznati sok ima više koristi nego se mislilo.
 Foto: iStock
Zdravlje nadohvat ruke

Imate visok tlak? Pijte sok od višnje

Sok od višnje jednako je dobar za stabilizaciju visokog krvog tlaka kao i lijekovi, pokazalo je novo istraživanje.

Osobe koje su svakodnevno pile 60 ml koncentrata višnje razrijeđenog s vodom u roku od samo tri sata imale su niži krvni tlak za sedam posto. To je dovoljno da se smanji rizik od srčanog udara za 38 posto ili srčanih bolesti za 23 posto. Osobe koje uzimaju lijekove za sniženje visokog krvnog tlaka s medikamentima postižu sličan učinak, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Northumbria u Velikoj Britaniji. Znanstvenici vjeruju da sok od višnje ima tako snažan utjecaj na krvni tlak jer je bogat fenolnim kiselinama koje su vrsta prirodnog antioksidansa.

Smatra se da čak 40 posto populacije u Hrvatskoj ima hipertenziju i pritom su žene ugroženije od muškaraca, a ako se ne liječi, povećava se rizik od srčanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega, moždanog udara i demencije.

Uz zdrave prehrambene navike, unos manje soli, redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje alkohola i pušenja, uvrštavanje soka od višnje u svakodnevnu prehranu značajno može pridonijeti regulaciji krvnog tlaka i zdravijem životu.

Linker
24. travanj 2024 14:42