Čaj je uvijek dobra ideja, a onaj od đumbira donosi brojne zdravstvene prednosti.
 Foto: Shutterstock
što trebate znati

Iako je đumbir jedan od najzdravijih začina, mnogi bi ga trebali izbjegavati

Brojna istraživanja pokazala su da đumbir da pomaže kod žgaravice, loše probave i povraćanja te sprečava putnu mučninu.

Đumbir se smatra jednim od najjačih biljnih antioksidansa te se već stoljećima koristi za poboljšanje zdravlja, a brojna dosadašnja istraživanja su potvrdila njegovu ljekovitost i djelotvornost.

Ovo su samo neke od njegovih prednosti:

Pomaže kod žgaravice

Neodgovarajuća prehrana su najčešći uzroci žgaravice. Kako biste je ublažili, žličicu svježe narezanog đumbira stavite u šalicu kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i popijte. Đumbir će regulirati nivo želučane kiseline, a neće uzrokovati nuspojave. Istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija đumbira može spriječiti i samu pojavu žgaravice.

Smanjuje bolove u zglobovima

Natečeni zglobovi ograničavaju raspon pokreta i uzrokuju intenzivnu, kroničnu bol. Tvar u đumbir za koju znanstvenici misle da smanjuje upalu se zove gingerol.

Određene studije su također utvrdili da je đumbir jednako učinkovit kao ibuprofen u smanjenju bolova u zglobovima. Studija iz 2015. utvrdila je kako su, oni koji su patili osteoartritisa, ublažili bol primjenom kreme ili masti koja sadrži đumbir.

Čini kožu ljepšom

Đumbir također može biti super za vašu kožu. Čini je prozračnijom, a ten ujednačenijim. Dobar za sve tipove kože i daje joj sjaj, mekoću i podatnost.

Sudjeluje u borbi protiv raka

Gingeroli i ekstrakt đumbira pokazuju učinkovitost u sprečavanju razvoja raka kože kod životinja. Nadalje, đumbir sadrži i kvercetin, flavonoid jake antioksidativne aktivnosti.

Brojna su istraživanja pokazala da kvercetin može djelovati na sprečavanje razvoja različitih vrsta raka, posebno raka dojke, jajnika i prostate, što se objašnjava sposobnošću zaštite stanica od oksidativnog stresa.

Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći u prevenciji širenja stanica raka te kod mučnina izazvanih kemoterapijom. Naribani đumbir dodajte svim jelima - juhama, varivima, povrću, marinadi. Čaj od đumbira napravite tako da narezani đumbir kuhajte deset minuta u vodi.

Poboljšava probavu

Đumbir možete koristiti kao začin, konzumirati ga kao čaj ili putem suplemenata te on poboljšava probavu na nekoliko načina. Đumbir pomaže kod grčeva, sindroma iritabilnog crijeva, plinova.

Pomaže kod glavobolje i migrene

Osim stravične boli, migrene također mogu uzrokovati osjetljivost na svjetlost kao i mučninu i povraćanje. Više od 200 tvari u đumbir pomažu ublažiti intenzivne simptome migrene.

Pomaže kod gubitka kila

Đumbir potiče sagorijevanje stanica masti, pomaže u održavanju dužeg osjećaja sitosti, regulira apetit i ubrzava metabolizam. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju đumbir unose manje kalorija.

OPREZ!

Ipak, đumbir ne bi trebala konzumirati djeca mlađa od šest godina, a trudnice bi se prije konzumacije đumbira trebale posavjetovati sa svojim liječnikom. Trebali bi ga izbjegavati i oni koji piju lijekove za tlak, dijabetes i protiv zgrušavanja krvi, kao i oni koji imaju problema sa žučnim kamencima.

Linker
06. ožujak 2024 09:27