Obični rižini krekeri imaju pomalo orašast okus te se dobro upotpunjuje s raznim namazima

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
popularnost raste

I vi ste se na njih navukli? Jesu li rižini krekeri stvarno dobri za naše zdravlje

Nutricionistica objašnjava potencijalne prednosti ove hrskave grickalice

Rižini krekeri su popularna grickalica, posebno za one koji žele smršaviti jer su niskokalorični i u osnovi su komadi napuhane riže stisnuti zajedno kako bi se stvorila "pljeskavica". No, jesu li ove hrskave grickalice stvarno dobre za naše zdravlje?

Nutricionistica Cynthia Sass, popularna američka stručnjakinja za biljnu prehranu i wellness, objašnjava prednosti i nedostatke, te savjetuje kako ih jesti na zdrave načine.


Koliko su hranjivi?

Ovisno o vrsti rižinog krekera, prehrambene informacije će varirati. Na primjer, rižine krekere možete pronaći u različitim okusima i "preljevima" kao što su čokolada, bijeli cheddar, cimet od jabuke i karamel kukuruz, koji svi sadrže dodane šećere i soli.

- Preporučujem da se držite običnih smeđih rižinih krekera, jer se računaju kao cjelovito zrno i nemaju dodane sastojke - kaže Sass. Jedan obični smeđi rižin kreker ima u prosjeku 9 grama i 34,8 kalorija, 2,3 mg natrija, 0,3 g masti, 0,7 g proteina, 0,4 grama vlakana, 17 posto dnevne preporučene vrijednosti (DPV) mangana, 4 posto DPV niacina, 3 posto DPV magnezija, 2 posto DPV cinka...

- Istaknuta hranjiva tvar u rižinim krekerima je mangan, mineral potreban za imunološku funkciju, proizvodnju kolagena i jake kosti. Rižini krekeri također pružaju male količine vitamina B niacina, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u gorivo za tijelo i druge minerale u tragovima, uključujući magnezij i cink - kaže Sass i savjetuje da se čitaju deklaracije na proizvodu budući da se veličine razlikuju. Primjerice, neki krekeri sadrže količinu hranjivih tvari slično sadržaju standardne kriške kruha.

- Budući da postoji toliko varijacija u sastavu i veličini rižinih krekera, najbolji odgovor na pitanje jesu li zdravi je - ovisi. Općenito, najbolje je izbjegavati one s različitim okusom, koji sadrže veće količine šećera, natrija i drugih umjetnih sastojaka. Također biste trebali preskočiti one od bijele riže, rafiniranog zrna koje je lišeno vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Međutim, obični rižini kolači napravljeni jednostavno od napuhane smeđe riže nude neke zdravstvene prednosti, koje se pripisuju integralnoj riži - kaže nutricionistica Sass.

Zdravstvene prednosti integralnih krekera

* Sadrže antioksidanse - spojeve u hrani koji štite zdrave stanice od oštećenja DNA koja uzrokuje starenje i bolesti te smanjuju rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, pretilosti, raka i krvožilnih bolesti.

* Reguliraju šećer u krvi - cjelovite žitarice, uključujući smeđu rižu, mogu smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom. To je zato što sadrže više vlakana koje tijelo ne može razgraditi i apsorbirati za energiju, stoga ovi ugljikohidrati ne uzrokuju porast šećera u krvi kao njihovi rafinirani pandani. Osim toga, vlakna iz cjelovitih žitarica hrane dobre bakterije u našim crijevima.

* Pomažu u mršavljenju - rižini krekeri mogu pomoći u održavanju zdrave težine ako zamjenjuju visokokaloričnu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata u prehrani.

* Lako se probavljaju - riža se lako probavlja jer sadrži manje fermentabilnih saharida (FODMAP), a to vrijedi i za obične krekere od smeđe riže. FODMAP-ovi su ugljikohidrati koji se slabo apsorbiraju tijekom probave, što kod osjetljivijih može rezultirati nadutošću, boli, plinom i grčevima. Osim toga, smeđa riža ne sadrži gluten pa su i krekeri od smeđe riže izvrsna opcija za osobe s celijakijom i osjetljivošću na gluten.


Ideje za hranjivu užinu

Obični rižini krekeri imaju pomalo orašast okus koji se dobro upotpunjuje s namazima:

✓ zgnječite zreli avokado s vilicom i pomiješajte s malo limunova soka, namažite kreker i pospite sjemenkama bundeve i suncokreta,

✓ kreker namažite hummusom (namaz od slanutka) i dodajte povrće poput špinata, narezane rajčice, paprike ili krastavaca,

✓ na kreker stavite sir, poput ricotte, narezanu rajčicu i bosiljak,

✓ namažite kokosovim maslacem i naribajte tamnu čokoladu,

✓ rastopite tamnu čokoladu i prelijte preko krekera, a na vrh stavite nar i sjeckane smokve,

✓ premažite maslacem od badema, stavite kriške banane i pospite cimetom.

Linker
05. ožujak 2024 21:50